Filozofska fakulteta se je ovila v barve festivala, ki ga bo gostila od 6. do 10. decembra. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Filozofska fakulteta se je ovila v barve festivala, ki ga bo gostila od 6. do 10. decembra. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Filofest 2010
Letošnji Filofest bo po dveh letih premora tretji, ki ga organizirajo študentje na svoji fakulteti. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny
Sanja Struna,
vodja spremljevalnega programa
Filofest 2010
V študentski pisarni sicer delujejo Študentski svet in Študentska organizacija FF, svoje mesto pa imajo tudi Študentska svetovalnica, prodekanja študentka in fakultetni tutorji ter študentska društva. V času priprave in izvedbe festivala pa je vrata odprla tudi organizacijski ekipi Filofesta. Foto: MMC RTV SLO/Marko Weilguny

111 filmov iz petnajstih držav v skupnem trajanju točno 24 ur se bo v tem tednu predvajalo v okviru mednarodnega filmskega festivala Filofest.

Na Filozofski fakulteti se je začel mednarodni festival študentske filmske in videoprodukcije. Filofest 2010 po dvoletnem premoru želi nadaljevati tradicijo festivalov, ki so jih študentje uspešno organizirali že v preteklih letih. Vodja festivala Borut Kirar je za MMC povedal, da so želeli nadaljevati projekt, ki se jim zdi zanimiv in pomemben, tudi zato, "ker se ukvarja s sicer precej zapostavljenim področjem". Ob številnih filmskih festivalih je namreč študentski film pogosto nekje v ozadju. Posebej če ne gre za študente filmskih šol ali igralskih akademij.

Organizatorji Filofesta želijo na poseben način spodbujati prav te. Ljubitelje, ki jim je blizu filmska umetnost in želijo ne le gledati, ampak tudi ustvarjati svoje filme. Njim je namenjena tudi tekmovalna kategorija festivala. Glede na prvi dve izvedbi festivala se je spremenilo tudi razmerje filmov tekmovalnega in netekmovalnega programa, saj je letos več teh, ki nastopajo v tekmovalnem programu.

Celoten program Filofesta najdete tukaj.

Ljubitelji - amaterji torej?
V selekcijski komisiji, ki je izbrala 111 filmov, ki jih bodo predvajali v okviru festivala, so nad kakovostjo filmov prijetno presenečeni, je povedala vodja programa Ana Šturm. Med filmi, ki jih bomo lahko videli v veliki predavalnici fakultete, bodo tako tudi taki, ki so se predvajali na različnih festivalih in prejemali ali bili nominirani za nagrade. Filmi letošnjega Filofesta so se predvajali že na Festivalu Slovenskega filma, Grossmanovem festivalu in celo v Cannesu. Med njimi pa je tudi kandidat za študentskega oskarja.

Festival je odprl Kaos, novi film avtorjev Aleša Pavšarja in Roberta Mastnaka, ki sta na Filofestu 2006 dobila nagrado za najboljši film. Končal pa se bo s sklopom filmov s priznane filmske šole FAMU iz Prage. Najboljšim filmom po izboru žirije, v kateri bodo sedeli filmski režiser Miha Hočevar, ustanoviteljica in prva direktorica Ljubljanskega filmskega festivala (Liffe) Jelka Stergel, filimski kritik Matic Majcen, na letošnjem festivalu slovenskega filma nagrajena študentka Mina Bergant in avtor zadnje čase enega bolj znanih izdelkov AGRFT-ja z naslovom Trst je naš! Žiga Virc, bodo po koncu projekcij v petek podelili nagrade. Občinstvo pa bo nagradilo najboljši izdelek filmske delavnice, ki bo potekala v času festivala.

Ne le projekcije, tudi produkcija
V sodelovanju z Izobraževalnim središčem RTV Slovenija bodo namreč štirje obetajoči filmski ustvarjalci dobili možnost posneti enominutni film ob pomoči in mentorstvu strokovnjakov. Po žrebu teme bodo imeli en večer časa, da razmislijo o zgodbi, ki bi jo želeli predstaviti. Nato pa bodo imeli naslednji dan pet ur časa za snemanje in še pet ur za montažo svojega izdelka.

V organizacijskem odboru so nasploh ponosni na ves spremljevalni program, ki se v okviru festivala obeta. Kirar pove, da so razmišljali, kako bi lahko čim bolj smiselno nadgradili pretekle festivale, in ugotovili, da je naslednji korak "organizacija vsebinsko še bolj zaokroženega festivala, ki ponuja poleg filmov še dovolj drugih možnosti za interakcijo z udeleženci."

Od filharmonije do filozofije
"Osnova festivala so seveda dobri filmi," je za MMC povedala vodja spremljevalnega programa Sanja Struna. "In dobri filmi si zaslužijo, da so pospremljeni tudi z dobrim programom." Vsak dan se bo tako na fakulteti poleg filmskih projekcij odvijalo tudi kakšno posebno predavanje ali delavnica, večere pa bodo popestrili tudi s kakšnim družabnim ali kulturnim dogodkom.

V ponedeljek je vredno izpostaviti koncert pihalnega orkestra Krka, ki bo v filharmoniji igral filmsko glasbo. Tako kot vsi dogodki v okviru festivala je tudi ta koncert za vse goste brezplačen. Po filmski glasbi pa za naslednje večere študentje pripravljajo še filmske karaoke, zabavo v filmskih kostumih in mednarodni večer z udeleženci festivala, ki prihajajo iz tujine. Popoldneve bodo zapolnili s predavanji in delavnicami in se tako Tarantinu posvetili z nekoliko bolj filozofskega zornega kota, z Matjažem Javšnikom v delavnici razmišljali o umetnosti scenaristike, si ogledali še videe in poslušali glasbo, ki jo poskušajo prikazati v predavanju o umetnosti videospotov, in poslušali tudi predavanje o študiju filma danes.

Fakulteta za en teden kino
Velik del programa se odvija na Filozofski fakulteti. Predavalnica številka 34 tako cel teden svoje gostoljubje odpoveduje predavateljem in študentom, ki imajo v njej sicer tedensko svoja predavanja. Namesto tega pa svoja vrata odpira filmskim navdušencem. Več informacij o Filofestu lahko najdete na njegovi spletni strani, celotna organizacijska ekipa pa si po vsem opravljenem delu želi predvsem čim boljšega obiska.

Kirar tako sklene svoj pogovor za MMC: "Vse je pripravljeno. Zdaj upamo samo to, da je beseda dosegla čim več študentov, čim več filmskih navdušencev. Program je res dober, kvaliteten in škoda bi bilo, če bi šel mimo, ne da bi ga opazili tisti, ki jim je namenjen."

Sanja Struna,
vodja spremljevalnega programa