Foto: SFC/Željko Stevanić
Foto: SFC/Željko Stevanić

Urša Menart je v svojem celovečernem prvencu povedala zgodbo o Špeli (igra jo Eva Jesenovec), ki želi biti neodvisna, vendar ji sistem tega ne omogoča.

Sorodna novica Urša Menart, režiserka zmagovalnega filma FSF: "Naše generacije tako ali tako nihče ne jemlje resno"

"Naši starši so bili idealistični. Razmišljali so o tem, da bomo imeli več možnosti v življenju, kar morda resnično imamo, a je na drugi strani ekonomski položaj za nas precej težji, česar pa niso predvideli," pravi režiserka in scenaristka Urša Menart, ki ji je film na 21. festivalu slovenskega filma prinesel vesno za najboljši celovečerni film, nagrajena pa sta bila tudi scenarij in stranska igralka. Posebno omembo žirije je film prejel tudi na festivalu Liffe.

Film, ki je nastal tudi v koprodukciji RTV Slovenija, z dobro mero humorja v ospredje postavlja razkol med pričakovanji do mladih in dejanskimi možnostmi, ki jih imajo na svoji karierni poti. Glavna protagonistka je devetindvajsetletna Špela, diplomantka umetnostne zgodovine, ki še nikoli ni imela službe. Za razliko od njenih najboljših prijateljic, ki sta se pred leti odselili iz Slovenije in se ne nameravata vrniti, Špela trmasto vztraja, da bo ostala v Ljubljani. Ima trden značaj, vendar prav zaradi tega tudi sama sebe kdaj spravi v neprijetne položaje, prav tako pa kmalu ugotovi, da igranje po pravilih ne obrodi vedno sadov.

Foto: SFC/Željko Stevanić
Foto: SFC/Željko Stevanić

Žirija FSF-ja je pred dvema letoma o filmu Ne bom več luzerka med drugim zapisala: "Relevantnost teme, dodelan scenarij in precizna režija Urše Menart, izvrstna igralska zasedba z Evo Jesenovec na čelu ter vsi preostali avtorski prispevki tvorijo prepričljivo celoto. Generacijska problematika je aktualna in pereča, a jo film obravnava z inteligentno noto humorja, absurda in topline."

Sorodna novica Avtoportret: 58 sekund z Uršo Menart

Poleg Eve Jesenovec igrajo v filmu še Saša Pavček, Brane Završan, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Aljaž Jovanović in Timon Šturbej.

Če ste ga zamudili v kinu ali pa bi ga videli še enkrat, ste film Ne bom več luzerka lahko ujeli v sredo ob 20.00 na prvem programu Televizije Slovenija.


Ne bom več luzerka