Francoski režiser Nicolas Philibert je znan po opusu dokumentarnih filmov, zadnji, s katerim je osvojil svet, je film Adamant. Foto: Jure Batagelj
Francoski režiser Nicolas Philibert je znan po opusu dokumentarnih filmov, zadnji, s katerim je osvojil svet, je film Adamant. Foto: Jure Batagelj

"Predvsem sem zelo ganjen, da sem prejel nagrado v Basaglijevem mestu. To je namreč človek, ki je bil zame pomemben, še ko sem bil študent in sem imel 20 let. Že v mladosti sem se zanimal za psihiatrijo in antipsihiatrijo, zato je to, da sem nagrado prejel tu, v Gorici, zame zelo ganljivo in pomembno," je za Televizijo Slovenija povedal nagrajenec.

Nagrado je Kinoatelje podelil na dogodku v Hiši filma v sklopu čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, in sicer na svetovni dan duševnega zdravja in v letu stoletnice rojstva Franca Basaglie, ki je revolucionarno spremenil psihiatrijo, začenši prav v goriški psihiatrični bolnišnici.

Philibert je ob prevzemu nagrade dejal, da je počaščen, da mu je nagrado izročila Majda Bratina, "hči izjemnega človeka, ki ga sicer ni osebno poznal, a bi si ga želel spoznati".
Kot je še povedal, mu delo Basaglie ni tuje. V času študija se je začel zanimati za psihiatrijo in gibanje antipsihiatrije, "ki se je borilo proti nečloveški obravnavi pacientov, ki jih še danes pogosto zapirajo v psihiatrične ustanove". Basaglia je zato pomemben del njegovega razumevanja sveta.

Nicolasu Philibertu nagrada Darko Bratina

"To je verjel tudi Basaglia in prav zato sem danes tukaj tudi jaz"
Izrazil je veselje, da je nagrado prejel prav na svetovni dan duševnega zdravja, še posebej zdaj, ko je Francija leto 2025 razglasila za leto duševnega zdravja. Pojasnil je, da je na svojih poteh distribucije filma Adamant spoznal, da je psihiatrija v številnih delih sveta v sramotnem stanju, "pogosto zreducirana na številke in finančne sheme, namesto da bi se osredotočala na skrb za ljudi, ki so izključeni iz družbe in jih pogosto dojemamo kot grožnjo". "V tem zahtevnem in nasilnem svetu ljudje v stiski nimajo obrambnih mehanizmov, s katerimi bi se zaščitili pred nasiljem, ki ga doživljajo. Naša odgovornost je, da jim zagotovimo varnost in jim omogočimo, da ostanejo takšni, kot so, in jih znova vključimo v družbo. To je verjel tudi Basaglia in prav zato sem danes tukaj tudi jaz," so v sporočilu za javnost še navedli Philibertove besede.

Predsednik italijanskega nacionalnega združenja filmskih ustvarjalcev Francesco Martinotti, predsednica Kinoateljeja Majda Bratina, nagrajenec Nicolas Philibert in vodja čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji Mateja Zorn. Foto: Jure Batagelj
Predsednik italijanskega nacionalnega združenja filmskih ustvarjalcev Francesco Martinotti, predsednica Kinoateljeja Majda Bratina, nagrajenec Nicolas Philibert in vodja čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji Mateja Zorn. Foto: Jure Batagelj

Svet med močjo in pohlepom, med norostjo in lucidnostjo
Nicolas Philibert (1951) velja za enega vodilnih dokumentaristov svoje generacije. V svojih filmih odpira pomembne družbene teme, pogosto take, o katerih je težko govoriti. Nagrado je prejel za svoj filmski opus, v katerem zadnja štiri desetletja dokumentira osrednje paradigme, ki vrtijo sodobni svet: pohlep in moč ter norost in njeno drugo plat, lucidnost.

"Medtem ko s svojo nevsiljivo kamero bedi v psihiatričnih bolnišnicah, snema orangutane za stekli živalskih vrtov ali se pogovarja z izprijenimi direktorji vodilnih multinacionalk, Nicolas kaže svet natančno takšen, kot smo mu ga zapustili trenutek pred tem. Ustanove, v katerih se znajde, odražajo ujetost sodobne družbe, razpirajo stanje stvari in razkrivajo najnežnejše in najtemnejše podrobnosti človekovega vedenja. Spreminja jih v mozaike, v obraze posameznikov in skupin ter jim daje pomene, ki gledalca neizbrisano zaznamujejo. Ponudi nam vizijo sveta, kjer se nenehno srečujeta odprtost dialoga in najbolj osvobojena drugačnost," so pri Kinoateljeju zapisali v utemeljitvi nagrade. To podeljujejo tistim avtorjem, katerih filmi niso zgolj zgodbe, temveč vizije, ki nas pretresejo in spodbudijo k spremembam.

Pred četrtkovo podelitvijo nagrade je Philibert vodil mojstrsko delavnico, zvečer pa je v Hiši filma sledila projekcija njegovega filma Adamant. Za danes pa so v BorGo Cinema pripravili srečanje režiserjem. Festival Poklon Viziji se bo sklenil 13. oktobra.