George Clooney bo trepetal dvakrat. Foto: EPA
George Clooney bo trepetal dvakrat. Foto: EPA
Charlize Theron
Bo Charlize Theron domov odnesla že drugega oskarja? Foto: EPA
Ralph Fiennes in Rachel Weisz
Junaka filma Zvesti vrtnar se ne moreta veseliti skupaj. Foto: Reuters
Jake Gyllenhaal, Ang Lee in Heath Ledger
Prav vsi trije junaki filma Gora Brokeback se lahko dokopljejo do oskarja. Foto: Reuters
Režiser Marc Rothemund
Režiser Marc Rothemund upa na uveljavitev čez veliko lužo. Foto: EPA

Največ ugibanj se je zagotovo spletalo okoli imen filmov, ki se bodo uvrstili med pet "uradno najboljših" izdelkov leta 2005. Končno so znani: Gora Brokeback, Capote, Usodno trčenje, Lahko noč in srečno ter München. Za naziv najboljšega režiserja se bodo potegovali režiserji prav vseh zgoraj omenjenih filmov. To so Ang Lee (Gora Brokeback), George Clooney (Lahko noč in srečno), Paul Haggis (Usodno trčenje), Bennett Miller (Capote) in Steven Spielberg (München).

Kandidati za igralski par leta
Oskar za najboljšega igralca v glavni vlogi bo pripadel enemu izmed peterice Phillip Seymour Hoffman (Capote), Terence Howard (Hustle & Flow), Heath Ledger (Gora Brokeback), Joaquin Phoenix (Hoja po robu) in David Strathairn (Lahko noč in srečno). V ženski različici kategorije so imena Judi Dench (Mrs. Henderson Presents), Charlize Theron (North Country), Felicity Huffman (Transamerica), Reese Witherspoon (hoja po robu) in Keira Knightley (Prevzetnost in pristranost).

Ponovno žalostni Ralph Fiennes
Film, ki mu že več mesecev obetajo obilno žetev na podelitvi, skozi katero bo 5. marca krmaril komik Jon Stewart, je očitno navdušil tudi člane Ameriške akademije za filmsko umetnost in znanost. Gora Brokeback je namreč prejela kar 8 nominacij. Ekipa drugega domnevnega favorita, političnega trilerja Zvesti vrtnar režiserja Fernanda Meirellesa, pa je verjetno z razočaranjem sprejela razglasitev nominacij. Film se ni uvrstil med kandidate za naslov najboljšega filma, tako želene nominacije pa ni prinesla niti glavnemu igralcu Ralphu Fiennesu.

"Malo manjše" nagrade za igro
Veliko bolj zadovoljna pa je Rachel Weisz, Fiennesova soigralka iz filma Zvesti vrtnar, ki se je uvrstila med nominiranke za oskarja za igralko v stranski vlogi. Kipec ji bodo skušale "speljati" Amy Adams (Junebug), Datherine Keener (Capote), Frances McDormand (North Country) in Michelle Williams (Gora Brokeback). Kandidati za oskarja za najboljšega igralca v stranski vlogi pa so George Clooney (Syriana), Matt Dillon (Usodno trčenje), Wiliam Hurt (Senca preteklosti), Jake Gyllenhaal (Gora Brokeback) in Paul Giamatti (Cinderella Man).

Priznanje tuji filmski produkciji
Zanimiv je tudi izbor peterice kandidatov za oskarja v kategoriji, v kateri skušamo med nominirance tudi Slovenci vsako leto "vriniti" svoj film. Oskar za najboljši tujejezični film bo letos odpotoval bodisi v Palestino (film Paradise Now režiserja Hanyja Abu-Assada), Francijo (Vesel božič režiserja Christiana Cariona), Nemčijo (Zadnji dnevi Sophie Scholl Marca Rothemunda), Italijo (Don't Tell režiserke Cristine Comencini) ali Južnoafriško republiko (Tsotsi režiserja Gavina Hooda).