Leta 1859 so popolnoma prenovili notranjščino cerkve. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež
Leta 1859 so popolnoma prenovili notranjščino cerkve. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež
Snemanje dokumentarca
Za režijo dokumentarca je poskrbel Marko Cafnik. Foto: RTV SLO/Mišo Čadež

8. maja ljubljanska stolnica praznuje svojo 300. obletnico posvetitve, česar so se na 1. programu RTV Slovenija spomnili z dokumentarcem Nikolajeva ladja. Stolna cerkev svetega Nikolaja ni samo duhovno središče mesta in škofije, ampak tudi eden največjih spomenikov baročne umetnosti na Slovenskem. Je celosten spomenik, ki s svojo arhitekturo, slikarskim in kiparskim okrasom izraža kulturno–duhovna hotenja Akademije Operosorum, ki je bila glavna pobudnica baročnega razcveta Ljubljane in tudi gradnje stolnice. Cerkev so nato umetnostno opremljali vse do današnjih dni.

Dokumentarec Nikolajeva ladja je svojevrsten portret stolne cerkve, v katerem scenarista Katarina Vukovič in Andrej Doblehar ter režiser Marko Cafnik predstavijo zgodovino, umetnostni pomen in duhovni utrip skozi stoletja vse od predhodnice današnje stolnice do danes. Nastal je v sodelovanju Uredništva verskih oddaj in Uredništva oddaj o kulturi Televizije Slovenija.

Znanilka novih časov
Na mestu današnje stolnice je romanska cerkev, posvečena sv. Nikolaju, stala že v srednjem veku (viri jo prvič omenjajo v 13. stoletju). Ob koncu 17. in v začetku 18. stoletja, ko se je Ljubljana razvila v pomembno umetnostno središče, se je mesto navzelo novega, baročnega duha. Stolnica je bila na pragu 18. stoletja zgrajena po načrtu Andreja Pozza. 8. maja 1707 je bila nova cerkev slovesno posvečena v navzočnosti cesarjevega odposlanca, odposlanca freisinškega škofa in številnih predstavnikov plemstva.