Poslanka je nad predlaganim zakonom manj kot navdušena. Foto: RTV SLO
Poslanka je nad predlaganim zakonom manj kot navdušena. Foto: RTV SLO
Slovenska kinoteka
V Slovenski kinoteki se sprašujejo tudi, kaj bo s Kinodvorom. Foto: RTV SLO
Filmski sklad Republike Slovenije
Vlada skladu očita neustrezno delovanje, s čimer se Širca ne strinja.

Poslanka LDS-a Majda Širca predlog razume kot diskreditacijo vsega, kar je bilo do zdaj narejenega na področju filma, nova ureditev pa naj bi temeljila na centralizaciji. Člani sveta Slovenske kinoteke pa ministrstvo za kulturo sprašujejo, kaj se bo zgodilo s Kinodvorom in ustanovnim aktom Slovenske kinoteke, kako bo potekalo njeno financiranje in zakaj v zakonu ni predvidene tudi vključitve Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS-a.

Kaj bo s Kinodvorom?
Svet Kinoteke, v katerem odločajo Lilijana Nedič, Miha Hočevar, Igor Koršič, Stane Malčič, direktor kinoteke Staš Ravter in predsednica sindikata Mojca Hudolin, je ministrstvu predlagal, da Kinodvor vključi v Slovensko kinoteko, ki naj bi bila opravičena plačila za predvajanje tujih AV-vsebin, ki jih distributerji predvajajo v artmreži. Zakon bi moral zagotoviti tudi del takse, ki bi priskrbela sredstva za vlaganje v distibucijo in artmrežo.

Slovenska kinoteka je posredovala tudi mnenje, ki ga je o predlaganem inštitutu zapisala predsednica organizacije Fiaf. "Po mojem mnenju bi nacionalni filmski inštitut, ki bi vključeval Slovensko kinoteko, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS-a in morda še filmsko šolo ali kulturno filmsko produkcijo deloval najbolje, če so vse institucije avtonomne, aktivnosti pa so koordinirane skozi nacionalni filmski inštitut," je prepričana Eva Orbanz.

Podobna organiziranost, drugo ime
Majda Širca je ministrstvo okrcala tudi zaradi odnosa, ki ga ima do kulture in do Filmskega sklada RS-a. Ta po oceni vlade ne deluje v skladu s predpisi, ocenila pa ga je tudi za neučinkovitega, neustreznega ali celo protiustavnega. A kot trdi Širca, deluje sklad po zakonu o javnih skladih kot ustanova, po istem zakonu pa bo deloval tudi kot inštitut. "Gre za podobno organiziranost, le za drugo ime," je opomnila poslanka, ki je prepričana, da vlada filmskemu skladu neupravičeno očita z evropsko zakonodajo neskladno ureditev, opravljanje pridobitne dejavnosti in premajhno poudarjanje ustavnih pravic in svoboščin.