Scorsese je le dobil svojega prvega režiserskega oskarja. Foto: EPA
Scorsese je le dobil svojega prvega režiserskega oskarja. Foto: EPA
Janez Lapajne
Lapajne meni, da bi morali biti tudi nekateri drugi režiserji deležni dvojne igre pri glasovanju. Foto: www.fsf.si
Vinko Möderndorfer
Möderndorferja so najbolj prepričali Mali otroci. Foto: RTV SLO

Lapajne sicer subjektivno ne more presoditi, ali si je Dvojna igra zaslužila dva najpomembnejša oskarja, ker filma ni videl, obžaluje pa, da dvojne igre pri glasovanju niso bili deležni boljši režiserji, kot so na primer Welles, Fellini, Altman, Kubrick in Hitchcock. Z Lapajnetom se je strinjal tudi Vinko Möderndorfer. "Igralci so fenomenalni in režija je res mojstrska, ampak film ni res umetniški. Film je izvrsten žanrski izdelek, a nagrado naj bi dobil zaradi umetniške vrednosti," je za MMC dejal filmski in gledališki režiser.

Möderndorfer bi vse oskarje dal Malim otrokom
Möderndorfer, ki prav zdaj snema nov film, je poudaril, da sta sicer oba Scorsesejeva oskarja zaslužena, a da ju je filmar verjetno dobil za svoje prejšnje delo. Sam bi letos vse oskarje podelil filmu Mali otroci, ki se mu je zdel sijajen, tako vsebina kot igralci. A Mali otroci niso bili nominirani za najboljši film, medtem ko je Kate Winslet "premagala" njena rojakinja Helen Mirren. Si je pa ob zmagovalnem filmu ogledal tudi druge nominirance in Babilon ocenil kot dober film, Našo malo mis pa kot dobro povprečno ameriško komedijo.

Helen "rešila" kraljico
Prav nastop Mirrenove je Möderndorfer posebej pohvalil, saj se mu je zdelo, da je bil njen nastop v filmu Kraljica res dober, film sam po sebi pa ni bil nič posebnega. S svojim režiserskim kolegom se je strinjal tudi Lapajne, ki Mirrenove v vlogi Elizabete II. še ni uspel videti, a se mu zdi kot starejša Tjaša Železnik. "Me pa veseli, da sta nagrajena odlična Forest Whitaker (Zadnji škotski kralj) in Alan Arkin (Naša mala mis). Prvi ima kvalitete Jerneja Šugmana, drugi Borisa Cavazze," je svoje mednarodne igralske favorite izdal Lapajne.

Lapajne bi nagradil Slovence
Režiser in scenarist Kratkih stikov bi sicer oskarja za režijo podelil filmu Babilon in njegovemu režiserju Alejandru Gonzalezu Inarrituju, med igralci pa bi za najprestižnejšo filmsko nagrado izbral kakšno slovensko igralko ali igralca.

Mateja Tušek