Johnny Depp in Tim Burton tokrat sodelujeta že sedmič. Alica v kina prihaja tako v 'tradicionalnem' kot v 3D-formatu. Foto: Walt Disney Pictures
Johnny Depp in Tim Burton tokrat sodelujeta že sedmič. Alica v kina prihaja tako v 'tradicionalnem' kot v 3D-formatu. Foto: Walt Disney Pictures
Iz napovednika je razvidno, da se Alica v čudežno deželo vrne v svojih najstniških letih, desetletje po prvih dogodivščinah. Dežela je zdaj strašna in temačna. Foto: Walt Disney Pictures
Bela kraljica je menda prav tako nora kot Rdeča.

Na 40. mednarodnem sejmu Comic-Con, neizpustljivi prireditvi za ljubitelje stripov, ki se bo letos v San Diegu odvijala med 23. in 26. julijem, se bo pojavil tudi Tim Burton - s še vročim "seminapovednikom" za Alico v čudežni deželi. Prve uradne slike dajejo slutiti, da nas čaka "klasični" burtonovski temni nadrealizem, za dokončno potrdilo pa bo treba še kar malo počakati: ameriška premiera filma je napovedana šele za 5. marec naslednje leto.
Samo "polnapovednik" zato, ker se poprodukcija filma, katerega snemanje so končali, zapleta bolj, kot je bilo predvideno. Med seboj hočejo namreč preplesti igrane sekvence, animacijo in tehniko stop-motion. "Vsak od teh postopkov sam po sebi ni težaven, preskakovanje med njimi pa je. Želim si, da bi lahko že pokazali več. Skrivnostna sestavljanka je, ki je obenem grozljiva in čudovita," pravi Burton.
Nova Alica ni "samo še ena holivudska starleta"
V adaptaciji klasičnega romana Lewisa Carrolla, ki bo pravzaprav njegova nadgradnja, kakopak nastopita nastopata "dežurna" Burtonova igralca, Johnny Depp (kot Mad Hatter oziroma Nori Klobučar) in zaročenka Helena Bonham-Carter (kot Rdeča kraljica). Za naslovno vlogo se je menda potegovala cela plejada igralk, med njimi Lindsay Lohan, a jo je je Burton zaupal (še) neznani 19-letni Avstralki Mii Wasikowski. "Pogovarjal sem se z veliko igralkami, ampak le ona je imela nekakšno notranjo žilavost, zase se je postavila zelo odraslo. Na njej je nekaj resničnega, poštenega in iskrenega. Ni tipična holivudska starleta."

Zakaj "nadrgradnja"?
Burton je zavrtel uro in si zamislil starejšo, 17-letno Alico, ki jo srečamo na nekakšni snobovski zabavi, kjer jo najverjetneje čaka snubitev. Dekle odtava in za belim zajcem (Michael Sheen) zleze v zajčjo luknjo, ki seveda vodi v Čudežno deželo - čarobni kraj, kjer je pred desetimi leti že bila, a se ga ne spominja. Kraljestvu je medtem zavladala zlobna Rdeča kraljica, katere strmoglavnjenje se izkaže za osrednjo nalogo protagonistov. Prepoznali boste še Anne Hathaway (Bela kraljica), Alana Rickmana (Catterpillar), Stephena Frya (Mačka Režalka), Noaha Taylorja (Marčni zajec), Christopherja Leeja (Jabberwock) in Crispina Gloverja (Srčni fant).
Nova kategorija norosti
Še posebej zadovoljen pa je Burton z novim Klobučarjem - "Če pogledaš dozdajšnje adaptacije, so vse precej enodimenzionalne. Vsi so pač nori. Mi smo s Klobučarjem poskušali najti podtekst, palst, ki bi ga na nek način naredila človeškega - nekaj globljega kot samo preprosto utrganost".