Režiser je na lanskih spornih volitvah podprl opozicijskega vodja Mousavija. Foto: EPA
Režiser je na lanskih spornih volitvah podprl opozicijskega vodja Mousavija. Foto: EPA

Panahi, dobitnik številnih mednarodnih priznanj in podpornik opozicijskega vodje Mira Hoseina Musavija na lanskih spornih predsedniških volitvah, se je marca skupaj z ženo in s hčerko znašel za zapahi. Njegovo družino so pozneje spustili na prostost, Panahija pa so zadržali v iranskem zaporu Evin.

Po poročanju spletne strani Jaras je Panahi svoji družini po telefonu sporočil: "V nedeljo zjutraj so me odpeljali na zaslišanje in me obtožili, da sem snemal celico, kar je čista laž. Od takrat nisem ne jedel ne pil in bom tako nadaljeval, dokler ne ustrežejo mojim zahtevam."

Panahi zahteva dostop do svojega odvetnika, obiske družine in brezpogojno izpustitev na prostost do sojenja, je njegova žena Tahereh Saidi povedala za Jaras.

Tisoči podpornikov opozicije za zapahi
Režiser je na lanskih spornih volitvah, ki so islamsko republiko pognale v mesece političnih nemirov, podprl Musavija. Iranska opozicija trdi, da so izid glasovanja priredili, da bi zagotovili ponovno izvolitev predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, oblasti pa so velikanske proteste opozicije, ki so nato izbruhnili, prikazale kot iz tujine podprto gibanje, ki želi spodkopati klerikalno vlado.

Na tisoče podpornikov opozicije so po volitvah priprli. Večino so jih že izpustili na prostost, več kot 80 ljudem pa so naložili zaporno kazen do 15 let. Dva človeka izmed tistih, ki so jim sodili, so usmrtili.

Tudi dva francoska ministra sta prejšnji teden Iran pozvala k izpustitvi Panahija, da bi lahko sprejel vabilo na filmski festival v Cannesu, kjer bi bil član žirije. Panahi je na filmskem festivalu v Cannesu za film Beli balon leta 1995 dobil zlato kamero.