Ulice Teherana so v nedeljo zajeli protestniki, ki so se spopadli s policijo. Foto: EPA
Ulice Teherana so v nedeljo zajeli protestniki, ki so se spopadli s policijo. Foto: EPA
Nasilni protesti v Iranu

Iranski mediji poročajo, da naj bi se policija ponoči na protestnike po vsem mestu spravila s solzivci, da bi jih tako razgnala. Med protesti naj bi aretirali več kot 300 ljudi, iranska državna televizija je poročala o osmih žrtvah spopadov, nekatere tuje agencije pa celo o 15 smrtnih žrtvah.

Policija zanika, da bi bila odgovorna za smrti, saj pravijo, da so trije ljudje umrli po nesreči, enega človeka pa je ustrelil nekdo drug, ne policija. Dodali so, da so žrtve "umrle v sumljivih okoliščinah, strokovnjaki pa zdaj poskušajo identificirati odgovorne za te incidente". Oblasti so že sporočile, da preiskujejo vse smrtne primere.

Za zapahi tudi nekdanji zunanji minister
Med aretiranimi naj bi bila tudi ključna opozicijska osebnost, nekdanji zunanji minister Ebrahim Jazdi. Jazdi, ki je bil zunanji minister v začetku islamske revolucije leta 1979, je generalni sekretar opozicijskega Iranskega gibanja svobode, ki so ga iranske oblasti do zdaj dopuščale. Po navedbah spletne strani Rahesabz so ga zgodaj davi prijeli na njegovem domu in ga odpeljali na neznano lokacijo.

Med žrtvami nedeljskih spopadov je tudi nečak opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija Sejed Ali Musavi, ki so ga policijske sile ustrelile v hrbet. Njegov današnji pogreb bi lahko bil prizorišče novih hudih spopadov med privrženci opozicije in vladnimi silami.

Najhujši spopadi po junijskih volitvah
Gre za najhujše in najbolj krvave protivladne proteste in spopade v Teheranu po spornih junijskih predsedniških volitvah. Protesti, ki so se začeli po sporni ponovni izvolitvi predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na čelo države, so prerasli v največji izziv za iransko vlado po islamski revoluciji leta 1979. Nedeljski protesti so sovpadali tudi z vrhuncem praznovanj ob šiitskem prazniku ašura.

Nasilni protesti v Iranu