Monatazeri je bil eden izmed voditeljev islamske revolucije, a je nato ubral zmernejšo pot. Foto: EPA
Monatazeri je bil eden izmed voditeljev islamske revolucije, a je nato ubral zmernejšo pot. Foto: EPA
Iran

O nemirih poročajo iz najmanj dveh iranskih mest. V Nadžafabadu, rojstnem kraju velikega ajatole Hoseina Alija Montazerija, občasni spopadi potekajo že od torka in po poročanju opozicijskih spletnih medijev so razmere napete. Ljudje so na shodih vzklikali protivladna gesla.

Spopadi so se vneli tudi v mestu Isfahan v osrednjem Iranu med slovesnostjo v spomin na preminulega reformističnega klerika, ki je pred leti prišel v navzkriž z vrhovnim iranskim verskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem in je bil zato do smrti v zaprt v hišnem priporu v svetem mestu Kom.

Policisti in agenti pod krinko so še pred slovesnostjo obkolile mošejo, v kateri je bila žalna slovesnost, nato pa so izbruhnili spopadi med pripadniki varnostnih sil in opozicije.

Ranjeni in aretirani
Policija je nad protestniki uporabila solzivec in gumijevke. Ranjenih je bilo več ljudi in številni so bili priprti. Slovesnost je bila sicer odpovedana, potem ko so protestniki začeli vzklikati gesla proti iranskemu predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu.

Načelnik policije Ismail Ahmadi Mokadam je opoziciji zagrozil, da bodo uporabili silo, če bodo nadaljevali nezakonite dejavnostmi.

87-letni Montazeri je umrl v soboto zvečer, pokopali pa so ga v ponedeljek v Komu in na njegovem pogrebu se je zbrala množica ljudi. Vneli so se tudi spopadi med njegovimi privrženci in zagovorniki predsednika Ahmadinedžada.

Montazeri je bil eden najostrejših kritikov iranske notranje in zunanje politike, ob tem pa tudi vnet zagovornik človekovih pravic, pri čemer se je še posebej zavzemal za pravice žensk. Zajšnjega predsednika Ahmadinedžada je po spornih junijskih volitvah označil za diktatorja.