Khaled Abol Naga se na filmskem festivalu Tribeca predstavlja s filmom Civic Duty. Foto: nagastudio.inegypt.org
Khaled Abol Naga se na filmskem festivalu Tribeca predstavlja s filmom Civic Duty. Foto: nagastudio.inegypt.org
United 93
V primerjavi z United 93 je Civic Duti nizkopororačunski film. Foto: Reuters
Festivalu ponuja tudi egiptovski film The Yacoubian Buildig režiserja Marwana Hameda. Foto: RTV SLO

Poročali smo že o drami Civic Duty, enem izmed filmov, ki bodo doživeli premiero v okviru festivala Tribeca in se ukvarjajo z različnimi vidiki terorističnih napadov na ZDA in njihovih posledic na Američane. V primerjavi s spektaklom United 93 je Civic Duty nizkoproračunski projekt, ki poskuša v lepi luči prikazati arabsko skupnost v Ameriki.

“Igralci z Bližnjega vzhoda in Egipta po navadi dobijo le vloge teroristov - tokrat pa sem bil teroriziran jaz. Osvežujoča sprememba,” cinično pripomni Naga, ki v filmu upodobi študenta, ki v očeh soseda postane “sumljiva oseba”. Poleg njega lahko v večjih vlogah omenimo še Petra Krausa (spomnimo se ga iz nadaljevanke Pod rušo) in Terryja Allena. Slednji je upodobil računovodjo, ki ima po izgubi službe kar naenkrat preveč časa za ukvarjanje s sosedi in z zločinskimi načrti, ki jih po njegovem mnenju ti kujejo. Ker ne najde razumevanja ne pri svoji ženi in ne pri FBI-ju, nazadnje sklene vzeti stvari v svoje roke.

Kdaj bi se morali brigati zase?
Film skuša predvsem odpreti vprašanje osebne svobode, državljanskih dolžnosti in sivega področja med eno in drugo stranjo. Ker režiser Jeff Renfroe ni hotel posneti politično propagandnega filma, Civic Duty ne odgovori na vprašanje, ali so sumničenja osrednjega junaka upravičena ali ne. “Arabci smo prepričani, da nas mediji zahodnega sveta prikazujejo pristransko, hočemo, da bi bilo kdaj mogoče slišati tudi našo stran zgodbe,” je v imenu svojih kolegov v New Yorku povedal Naga.

Preporod egiptovskega filma
Na obzorju pa se je pojavil tudi egiptovski film, obarvan z napetostjo, ki jo je v svetu povzročil 11. september. The Yacoubian Buildig režiserja Marwana Hameda je najdražji egiptovski filmski projekt vseh časov, kar pomeni proračun približno treh in pol milijonov ameriških dolarjev. Zgodba o življenju prebivalcev neke stolpnice v Kairu odpira tudi tabujske teme, kakršne so istospolna usmerjenost, prostitucija, spolno nadlegovanje in razredni sistem v sodobnem Egiptu.