Robert De Niro oživlja kulturno življenje na spodnjem Manhattnu. Foto: EPA
Robert De Niro oživlja kulturno življenje na spodnjem Manhattnu. Foto: EPA
James Gandolfini
James Gandolfini bo skupaj z Johnom Travolto na Bližnjem vzhodu iskal zlikovce. Foto: EPA
New York
Festival Tribeca naj bi v New York zanesel nekaj svežega kulturnega dogajanja. Foto: EPA

Ustanovitelj newyorškega filmskega festivala Tribeca je igralec Robert De Niro. Dogodek je zasnoval kot novost v sicer ne prav živahnem kulturnem življenju spodnjega Manhattna, ki je zamrlo po terorističnih napadih leta 2001. Letošnja izdaja leta 2002 "krščenega" festivala bo pravi obračun s travmami prebivalcev New Yorka.

Tribeca prinaša še dva dokumentarca o zloveščem 11. septembru. To sta filma Saint of 9/11 in The Heart of Steel. Prvi govori o vodji oddelka gasilcev, ki so skušali čim več ljudi izvleči iz jeklenega pekla Svetovnega trgovinskega centra, drugi pa nam predstavi prostovoljce, ki so tvegali življenje, da bi rešili čim več ujetnikov v rušečih se dvojčkih.

Travoltov lov na Bližnjem vzhodu
Tudi če pozabimo na filme, ki obravnavajo tragične dogodke leta 2001, se ne moremo izogniti občutku, da bo letošnja Tribeca zelo politična. Nekaj filmov bo opozorilo na dogajanje na nikoli dolgočasnem Bližnjem vzhodu, film Civic Duty pa bo obravnaval psihološko komponento fenomena terorizma.

Civic Duty je zgodba o brezposelnem računovodji, ki ga povsem obsede pojav terorizma v sodobnem svetu; ta obsedenost postane še hujša, ko njegov sosed postane študent islamske veroizpovedi. Eden od vrhuncev Tribece naj bi bila predstavitev filma Lonely Hearts režiserja Todda Robinsona. Robinson na Bližnji vzhod "pošlje" Johna Travolto in Jamesa Gandolfinija, ki skušata v "vroči coni" izslediti dva morilca.

Skoraj neprepustno sito Tribece
De Nirov filmski festival se je v samo štirih letih razvil v enega največjih ameriških festivalov; letos bo gostil kar 174 celovečercev in 100 kratkih filmov. A to je le majhen del filmov, ki so jih filmarji z vsega sveta poslali v New York.

Izvršni direktor festivala Peter Scarlet se je tako moral prebiti kar skozi 4.100 kratko- in dolgometražnih filmov. Največ ljubiteljev filma naj bi pritegnila hollywoodska spektakla Misija: Nemogoče 3 in Poseidon. Film režiserja Wolfganga Petersena o tragični nesreči orjaške luksuzne križarske ladje je priredba filmske klasike The Poseidon Adventure iz leta 1972.