'To je bilo prvič, da sem imel prej igralko za glavno junakinjo kot pa junakinjo samo. Zgodba je pisana za njen bogat in prefinjen igralski register,'  Polone Juh kar ne more prehvaliti režiser. Foto: Cinemania
'To je bilo prvič, da sem imel prej igralko za glavno junakinjo kot pa junakinjo samo. Zgodba je pisana za njen bogat in prefinjen igralski register,' Polone Juh kar ne more prehvaliti režiser. Foto: Cinemania

Lahko noč, gospodična je, kot smo že pisali, na neki način nadaljevanje Pevčevega sodelovanja s Polono Juh, ki je zaigrala že v njegovem celovečercu Pod njenim oknom. Filma sta tudi v vsebinskem sorodstvu, čeprav po Pevčevih besedah ni mogoče govoriti o neposrednem nadaljevanju zgodbe.

Če je bila glavna junakinja filma Pod njenim oknom dekle, ki išče svojo ljubezen, je zdaj v ospredju poročena ženska, ki se spoprijema z resnimi dvomi in s poskusom pobega iz družinskega odnosa.

Hana (Polona Juh) in Samo (Jernej Šugman) sta arhitekta, imata hišo, hčerko in dobro delo. V uglajeni družinski rutini pa se pojavijo razpoke: lažnivi pogovori, nezaupanje in ljubosumnost. V tej krizi se Hana zateče k šarmantni ljubezni iz študentskih let, Levu (Jan Cvitkovič), ki pa je še manj zvest od moža. Junakinja svojega življenja se ni pripravljena žrtvovati za dobro družinske skupnosti, želi pa si na pošten način osvoboditi sebe, tako v erotičnem kot v družinskem smislu.

Pulj jih je nagradil
V filmu, ki ga je nastal v produkciji Vertigo/EmotionFilm, igrajo še Mila Fürst, Marinka Štern, Igor Žužek, Jana Zupančič in Pia Zemljič. Skladatelj filmske glasbe je Aldo Kumar, direktor fotografije pa Sven Pepeonik, ki je na puljskem filmskem festivalu poleg Pevca in Juhove za Lahko noč, gospodična prejel nagrado zlata arena za manjšinsko hrvaško koprodukcijo.

Film bo posebno projekcijo v sredo doživel še v kinu Planet Tuš Kranj, dan pozneje pa bo prišel v redno distribucijo v kinematografe po vsej Sloveniji.