Kampanja opozarja, da je poplava nominacij za Polanskega pokazala predvsem to, kako zelo malo posluha je v Franciji za gibanje #MeToo. Aktivistke so prepričane, da je vsa hvala za Polanskega enaka
Kampanja opozarja, da je poplava nominacij za Polanskega pokazala predvsem to, kako zelo malo posluha je v Franciji za gibanje #MeToo. Aktivistke so prepričane, da je vsa hvala za Polanskega enaka "utišanju žrtev". Foto: Reuters
Sorodna novica Francoska filmska akademija odstopila zaradi nominacij za Polanskega

V Parizu bodo podelili cezarje, francoski ekvivalent ameriškim oskarjem. Največ, 12 nominacij, tudi za najboljši film in režijo, je dobil najnovejši film režiserja Romana Polanskega Obtožujem! To je v Franciji sprožilo polemiko, saj je Polanski obsojen spolni prestopnik, ki se zaradi tiralice ne more vrniti v ZDA. Posilstvo mladoletnice je takrat priznal, a pobegnil iz države pred izrekom kazni, menda zaradi strahu pred "pristranskim sodnikom". Posilstva ga od lanskega leta javno obtožuje tudi igralka Valentine Monnier.

Režiser se nocojšnje podelitve ne namerava udeležiti. Feministične skupine načrtujejo protest v bližini dvorane Pleyel, kjer bodo podelili nagrade.

"Že zdaj vemo, kako se bo večer odvil," je 87-letni režiser povedal v izjavi za tiskovno agencijo AFP. "Aktivisti mi že zdaj grozijo z javnim linčem, nekateri napovedujejo, da bodo protestirali pred stavbo. Kje je v takih bednih razmerah prostor za film o zagovarjanju resnice, boju za pravico, o slepem sovraštvu in antisemitizmu?"

"Aktivisti vihtijo imena 12 žensk, ki naj bi jih nadlegoval pred pol stoletja. Te fantazije bolnih umov obravnavajo kot dokazano dejstvo – ko laž ponoviš desettisočkrat, postane resnica." Polanski se po lastnih besedah ne bo izpostavil medijskemu sojenju, saj bi tako "iracionalnost zopet prevladala".

Adèle Haenel:
Adèle Haenel: "Priznanja za Polanskega so pljuvanje v obraz vseh žrtev. To je sporočilo, da posiljevanje žensk ni tako zelo huda stvar." Foto: AP
Sorodna novica Obtožujem!

Film, ki je v temeljih zamajal Akademijo
Le dva tedna pred podelitvijo je odstopil tudi celotni odbor francoske filmske akademije, ki vodi cezarje. Odstopil je, potem ko je več kot 200 igralcev, producentov, režiserjev in filmskih osebnosti zahtevalo temeljito reformo, in po podelitvi cezarjev napovedal popolno prenovo.

Pa res ni povezave med "moralnimi stališči" in umetnostjo?
Glede Polanskega, čigar vključitev med nominirance za cezarje so obsodili francoska ministrica za enakost med spoloma Marlene Schiappa, Marlene Schiappa, feministke in filmski kritiki, pa so odgovorili, da ne gre pričakovati, da bodo pri ocenjevanju filmov zavzemali "moralna stališča".

Sorodna novica Božja milost

Do nagrajevanja Polanskega je kritična tudi zvezdnica Adèle Haenel, ki je lani razkrila, da jo je pri rosnih 12 letih spolno nadlegoval režiser Christophe Ruggia. "Priznanja za Polanskega so pljuvanje v obraz vseh žrtev. To je sporočilo, da posiljevanje žensk ni tako zelo huda stvar."

Nesubtilna sporočilnost
Polanski si je nominacije prislužil z dramo o pregonu judovskega vojaškega častnika Alfreda Dreyfusa, ki so ga po krivem obtožili vohunstva. Film je na lanskem beneškem festivalu prejel srebrnega leva za režijo. Že v Benetkah pa je Polanski tudi dvigoval prah: negativno medijsko poročanje o sebi je izrecno primerjal z antisemitsko gonjo proti Dreyfusu.

Sorodna novica Filmska recenzija: Nesrečniki

(Pozneje je za svoje tegobe okrivil tudi Harveyja Weinsteina. Prepričan je namreč, da mu je hollywoodski mogotec leta 2003 z antikampanjo obesil sloves "posiljevalca otrok", da bi mu tako preprečil zmago na oskarjih s Pianistom.)

Je po odlični filmski sezoni Polanski res edini, ki se ga da nagraditi?
Po 11 nominacij za cezarje imata filma Nesrečniki v režiji Ladja Lyja in La belle epoque Nicolasa Bedosa, deset pa film Portret mladenke v ognju Celine Sciamma.

V kategorijah za najboljši film in najboljšo režijo so se znašla ista imena. Poleg omenjenih štirih so nominirani še filmi Božja milost (Grace a Dieu), Hors normes in Roubaix, une lumiere ter njihovi režiserji Francois Ozon, Eric Toledano in Olivier Nakache ter Arnaud Desplechin.

Sorodna novica Portret mladenke v ognju

Za najboljšo igralko so nominirane Anais Demoustier (Alice et le maire), Eva Green (Proxima), Adele Haenel in Noemie Merlant (Portret mladenke v ognju), Chiara Mastroianni (Chambre 212), Doria Tillier (La belle epoche) in Karin Viard (Chanson Douce). V moški kategoriji pa se kipca nadejajo Daniel Auteuil (La belle epoche), Damien Bonnard (Nesrečniki), Vincent Cassel in Reda Kateb (Hors normes), Jean Dujardin (Obtožujem!), Melvil Poupaud (Grace a Dieu) in Roschdy Zem (Roubaix, une lumiere).

Za najboljši tuji film so nominirani Bolečina in slava Pedra Almodovarja, Mladi Ahmed bratov Dardenne, Joker Todda Phillipsa, Lola Vers La Mer Laurenta Michelija, Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina, Izdajalec Marca Bellocchia in letošnji zmagovalec oskarjev, južnokorejski Parazit, ki ga je režiral Boong Joon-ho.

Film Obtožujem Romana Polanskega