Jubileju se bodo poklonili s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Vse tri večere bo program potekal med 21.30 in 23.00 pred stopniščem Mestne hiše na Mestnem trgu.

Polurni animirani film Acid Rain se dogaja nekje v Vzhodni Evropi. Dekle pobegne iz depresivnega domačega kraja; tako spozna Skinnyja, labilnega čudaka, ki živi v prikolici in se ukvarja z manj zakonitimi posli. Pot ju vodi v čedalje bolj srhljive okoliščine. Foto: Animateka
Polurni animirani film Acid Rain se dogaja nekje v Vzhodni Evropi. Dekle pobegne iz depresivnega domačega kraja; tako spozna Skinnyja, labilnega čudaka, ki živi v prikolici in se ukvarja z manj zakonitimi posli. Pot ju vodi v čedalje bolj srhljive okoliščine. Foto: Animateka

Kratkemu filmu Po jabolkih bosta sledila filma estonskih avtorjev Kasparja Jancisa Krokodil in Kristjana Holma Velika hiša, na nocojšnjem sporedu pa bosta tudi filma Miramare in Boles, s katerima sta se v Švici rojena Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije. Prvi Animatekin večer bo sklenila po navedbah organizatorjev mojstrovina poljskega ustvarjalca Tomka Popakula Acid Rain.

Torkov večer bo ponudil program tematsko in slogovno raznolikih animiranih zgodb ženskih režiserk, med katerimi so tako že uveljavljena imena v slovenskem kot mednarodnem prostoru kot tudi filmi mladih talentov, so sporočili iz Animateke.

Večer uspešnic slovenskih avtoric
Drugi festivalski večer bo tako uvedlo s cezarjem nagrajeno Babičino seksualno življenje Urške Djukić, sledil bo Steakhouse Špele Čadež, na sporedu pa bodo še animirani film o Almi M. Karlin z naslovom Alma, neuklonljiva ženska, ki ga podpisujeta Huiquin Wang in Andrej Kamnik, Legenda o zlatorogu avtorice Lee Vučko in Hobotnica banana mišmaš Milanke Fabjančič. Torkov program bo sklenil film Borbike Nike Jurman.

V okviru sklepnega večera, That's What She Said, bo na sporedu tudi hrvaška animacija Obleka za finale avtorice Martine Meštrović.
V okviru sklepnega večera, That's What She Said, bo na sporedu tudi hrvaška animacija Obleka za finale avtorice Martine Meštrović. "Moja babica je nekoč pobarvala svojo poročno obleko na črno. Hotela je biti pokopana v njej." Foto: Animateka

Ženski glas v sodobni animaciji
Na zadnji večer Poletne Animateke pa si bo mogoče ogledati izbran nabor izstopajočih kratkih avdiovizualnih del ženskih ustvarjalk ali tistih, ki se identificirajo kot ženske, iz zadnjih edicij festivalov Animateka, Animest, Fest Anča, Animafest in Anifilm in so del mreže festivalov animiranega filma (AFN). Njihovi programski selektorji prepoznavajo moč žensk in opozarjajo na pomen ženskega glasu v industriji animiranega filma. "Izbor obsega edinstvene zabavne pa tudi temačne zgodbe, ustvarjene v različnih tehnikah animacije," so pojasnili organizatorji.

Kot prvi bo na sporedu film madžarske filmske ustvarjalke Vivien Harshegyi Nad oblaki, ki mu bo sledil film o štiriletni Alice, ki je v prvih mesecih ruske invazije živela v blokiranem ukrajinskem Mariupolju. Ukrajinsko-nemški film je režirala Sofija Melnik.

Filmski program Poletne Animateke pa bo sklenil film Dvom. Kratki animirani esej, ki z nenarativnimi, abstraktnimi podobami govori o avtoričinih čustvenih težavah s kreativnostjo, je režirala češka ustvarjalka Adela Križovenska.

Začela se je Poletna Animateka