Mehiški režiser Alejandro Gonzales Inarritu po Pasjih dnevih, 21 gramih in Babilonu udarja v  prepoznavnem slogu – z novo neizprosno filmsko sestavljanko, v kateri kot kriminalec Uxbal, ki si pred neizogibnim zadnjim dnem želi oprati vest, blesti izvrstni Javier Bardem. Premislek o usodi, obstoju, smrti in čudovitem življenju. Foto: Zavod Udarnik
Mehiški režiser Alejandro Gonzales Inarritu po Pasjih dnevih, 21 gramih in Babilonu udarja v prepoznavnem slogu – z novo neizprosno filmsko sestavljanko, v kateri kot kriminalec Uxbal, ki si pred neizogibnim zadnjim dnem želi oprati vest, blesti izvrstni Javier Bardem. Premislek o usodi, obstoju, smrti in čudovitem življenju. Foto: Zavod Udarnik
'Postal bi gledališki režiser ... Najmočnejše izrazno sredstvo človeka je namreč njegov glas. Filma bi pa bilo zame konec. Za film potrebujem oči.' Almodovarjev odgovor novinarju na vprašanje: 'Kaj bi počeli, če bi se vam zgodilo enako kot Mateu Blancu v Zlomljenih objemih?' Foto: Zavod Udarnik

Program letnega kina bo potekal do 28. avgusta. V primeru slabega vremena bodo organizatorji posamezne projekcije selili v kino Udarnik.

Podrobnejši program Udarnika na prostem najdete tukaj.
Po mehiškem uvodu se program nadaljuje v latinskoameriškem slogu, saj bo letošnjo novost, polnočni program Medianoche, ki bo dva petka in soboti ob 23.45 postregel s filmskimi vrhunci iz špansko govorečega filmskega okolja, odprl lanski dobitnik oskarja za najboljši tujejezični film argentinski triler Skrivnost njihovih oči.

Program kina na prostem tudi tokrat ne bo zaobšel najnovejših smernic na področju kakovostne kinematografije, ki so jih lani in letos zakoličili filmi, kot so V praznino, Štirje levi in Črni labod, iz Slovenije pa zelo uspešna in mednarodno priznana Circus Fantasticus in Oča.

Zadnji konec tedna v avgustu bo potrdil, da Maribor vse bolj postaja tudi mesto animiranega filma, saj bodo v okviru prve izvedbe mariborskega festivala stop motion animacije Stoptrik, ki se bo sicer od 26. do 28. avgusta dogajal v dvorani Gustaf v Pekarni in v kinu Udarnik, v letnem kinu gostili slovensko premiero filma Jana Švankmajerja Mali Otik.

Združili moči še s tremi festivali
Za konec so organizatorji iz zavoda Udarnik združili moči še s tremi mariborskimi festivali, ki zaznamujejo konec poletja - mednarodnim festivalom neodvisnega gledališča Prestopi, mednarodnim festivalom sodobnega plesa NagiB in festivalom sodobnega plesa Platforma. NagiB za 28. avgust najprej pripravlja otvoritveno posebnost, izbor sodobnih plesnih filmov, ki bodo v prihodnje postali programska stalnica Udarnika, za konec letnega kina in odprtje omenjenih festivalov pa bo na United Partyju poskrbel bosanski glasbeni dvojec Laka.

"V drugi izvedbi Udarnika na prostem posegamo v najrazličnejše filmske prostore. S filmom V praznino predstavljamo drugi celovečerec francoskega hipnotičnega maga Gasparja Noeja, Štirje levi zastopajo žanr satire, film Oča poetični minimalizem, Circus Fantasticus izstopa s svojo kričečo tišino, groteskni Mali Otik pa z animacijo češkega mojstra Jana Švanmajerja. Črni labod je doživel velik komercialni uspeh, a mu laska tudi strokovna javnost, z Otročički pa dobiva na prostem svoje mesto tudi dokumentarec," je v sporočilu za medije pojasnil selektor filmskega programa letnega kina Rene Puhar.