V filmu Posebni igrata Vincent Cassel in Reda Kateb. Foto: IMDb
V filmu Posebni igrata Vincent Cassel in Reda Kateb. Foto: IMDb

V filmu Posebni režiserja Olivier Nakache in Éric Toledano pripovedujeta zgodbo o dveh moških, ki poučujeta otroke in mladostnike z avtizmom. Film, ki se občutljive teme loteva s toplino in humorjem, je na festivalu San Sebastian leta 2019 dobil nagrado za najboljši film.

Projekcija filma bo ob 21.00 na ploščadi pred Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem. Filmski teden Evrope na Koroškem, katerega namen je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti, je tradicionalno majski dogodek, letos pa bo ljubitelje evropske kinematografije in vrhunskih evropskih filmov razveselil ob koncu poletja.

Cikel prinaša še dve predstavi – 30. avgusta na Šentanelu in 11. septembra na Poljani, kjer bodo obiskovalci film lahko spremljali iz svojih avtomobilov.

Lara je svetovno premiero doživela julija lani na filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer je glavna igralka, izvrstna Corinna Harfouch, prejela nagrado za najboljšo igralko, film pa je prejel tudi posebno nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije. Foto: LIFFe
Lara je svetovno premiero doživela julija lani na filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer je glavna igralka, izvrstna Corinna Harfouch, prejela nagrado za najboljšo igralko, film pa je prejel tudi posebno nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije. Foto: LIFFe

Zadnjo avgustovsko nedeljo organizatorji vabijo na ogled nemške glasbene drame Lara režiserja Jana Oleja Gersterja, ki prikaže zlomljen odnos matere in sina. Večkrat nagrajeni scenarij podpisuje Blaž Kutin, ki je zanj leta 2006 v Cannesu prejel nagrado programa Media EU. Na lanski premieri na filmskem festivalu v Karlovih Varih so Corinno Harfouch nagradili za najboljšo igralko, film pa je prejel tudi posebno nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije. Projekcija se bo odvrtela v kulturnem središču vasi Šentanel, dvorani gostišča Marin, 30. avgusta ob 19. uri.

Hladna vojna v avtokinu
Zadnja predstava bo ljubezenska zgodba iz težkih časov hladne vojne, za katero so organizatorji izbrali prizorišče na Poljani, v zgodovinskem spominu zaznamovano z vojnimi dogodki. Ravnina ob kozolcu na Poljani bo tako prvič v Mežiški dolini gostila avtokino. Film Hladna vojna, ki ga je režiral Pawel Pawlikowski, je prejel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu in nagrado Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, igralko, scenarij in montažo. Predstava bo v petek, 11. septembra, ob 20. uri. V primeru zelo slabega vremena bo predstava prestavljena v Družbeni dom na Prevaljah.

Sorodna novica Filmska recenzija: Hladna vojna

Za prvo in drugo filmsko projekcijo bo na voljo 50 mest, spletne prijave pa zbirajo pri Europe Direct Koroška. Ob tem opozarjajo na spoštovanje vseh navodil zaradi novega koronavirusa.

Filmski teden Evrope je sicer vseslovenska akcija mreže Europe Direct (dogodek organizira skupaj z razvojnim podjetjem A. L. P. Peca in v sodelovanju z več partnerji), v okviru katere so to poletje vrteli brezplačne projekcije evropskih filmov po Sloveniji. Vsi predvajani filmi so prejemniki sredstev EU-ja za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, nekateri so tudi finalisti za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.