Staš Potočnik (1935–2022). Foto: Družinski arhiv
Staš Potočnik (1935–2022). Foto: Družinski arhiv

Leta 1935 v Ljubljani rojeni Staš Potočnik se je posvečal predvsem televizijskemu mediju, a se je preizkusil tudi v gledališču. Med študijem na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) v Ljubljani je leta 1958 režiral komedijo v dveh dejanjih Varh, v kateri je tudi sam nastopil kot plesalec. Predstava je premiero doživela na odru Delavske univerze v Beogradu v okviru proslave 10. obletnice tamkajšnje Akademije za gledališko umetnost. V istem letu je kot študent režiral gledališko uprizoritev Bratje Karamazovi, leta 1959 Kar hočete (odlomki iz prvega do petega dejanja) in leto pozneje tudi Antigono.

Leta 1961 je v njegovi režiji v gledališču Oder 57 zaživela tragikomedija Aleksander praznih rok po besedilu Vitomila Zupana. V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) pa je podpisal režijo predstav Otok zakladov (1962) in Strip, strup, denarja kup (1964). Med letoma 1970 in 1974 je v Lutkovnem gledališču Ljubljana režiral pet lutkovnih predstav.

Prav tako leta 1961 je že režiral celovečerno otroško televizijsko igro Tonček, leta 1969 pa še igre Pestrna, Mala čarovnica in Črni bratje. Štiri leta pozneje je zaigral v celovečerni televizijski igri Študent Andrej in soba v režiji Franceta Uršiča, v kateri sta med drugim nastopila Boris Cavazza in Štefka Drolc. Gre za večni motiv študenta, ki išče sobo, kar mu uspe pri družini poklicne pedagoginje, ki nima časa za vzgojo svojih dveh šoloobveznih sinov. Sledila je režija še dveh celovečernih televizijskih iger, in sicer Nepovabljenega gosta leta 1979 in tri leta pozneje še Borbe na tujih tleh.

Nadaljevanka je izšla tudi na DVD-ju pri založbi ZKP RTV SLO. Foto: ZKP RTV SLO
Nadaljevanka je izšla tudi na DVD-ju pri založbi ZKP RTV SLO. Foto: ZKP RTV SLO

Potočnik se je v srca gledalstva nemara najbolj zasidral z režijo televizijskih nadaljevank Erazem in potepuh ter Naša krajevna skupnost. Mladinska nadaljevanka v petih delih po istoimenski knjigi Astrid Lindgren je nastala leta 1971 v produkciji takratne Televizije Ljubljana, v njej pa so med drugim nastopili Dare Ulaga, Dragan Kecman, Bojan Pogačnik, Veronika Drolc, Ivanka Mežan, Marija Lojk in Božo Vovk. Prav tako pod streho TV Ljubljana je režiral humoristično nadaljevanko Naša krajevna skupnost, v kateri so igrali Janez Albreht, Živojin Milenković, Zlatko Šugman in Ljerka Belak. Serijo s tremi sezonami so snemali med letoma 1981 in 1985.

Režiral je tudi več dokumentarnih oddaj, med njimi tudi Strunjan/Slovenska obmorska mesta Soline (1997) in nekatere oddaje Portret iz serije dokumentarnih portretov. Svoj pečat je pustil tudi pri serijah V hribih se dela dan, Gore in ljudje, pri nanizanki Moja najljubša teta ter nagrajenih oddajah Srečni metulj in Živalski karneval.

Staš Potočnik je leta 1972 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Poslovil se je RTV-jev režiser Staš Potočnik