Intimni portret kantavtorja, ki ga je posnel režiser Slobodan Maksimović, bo svetovno premiero doživel na sarajevskem filmskem festivalu.

Celovečerni dokumentarec pokaže Predinov vpliv na popularno glasbo v nekdanji Jugoslaviji, razvoj njegove samostojne kariere, predstavi pa ga tudi kot družinskega očeta. Foto: BoBo
Celovečerni dokumentarec pokaže Predinov vpliv na popularno glasbo v nekdanji Jugoslaviji, razvoj njegove samostojne kariere, predstavi pa ga tudi kot družinskega očeta. Foto: BoBo

Dokumentarni film Praslovan spremlja Predinovo življenje od mladosti v delavskem Mariboru, prek nastopanja v skupini Lačni Franz do uspešne samostojne kariere.

V Sarajevu bodo film premierno predvajali 18. avgusta na velikem platnu kina Open Air ob znameniti zgradbi Vjećnica Sarajevo. Na rednem festivalskem programu v sekciji dokumentarnih filmov pa bo nato ogled še večer pozneje v dvorani Cineplexxa Sarajevo.

Sorodna novica Zarjavele trobente: Franc in Liza iz cirkusa Qualabladala

Dokument o večnem uporniku
Režiser Slobodan Maksimović je Predina vzljubil že ob poslušanju pesmi Naj ti poljub nariše ustnice, ki je bila njegova prva, ki jo je slišal. "Kot rojen Sarajevčan nisem razumel več od refrena, ampak sem tako močno začutil ta brutalni ritem in nenavadno melodičnost Zoranovega žametnega glasu, da sem ga takoj vzljubil," se spominja. Njegov dokumentarni film sledi Predinu od mladosti, ki jo je preživel v Mariboru, do nastopanja v skupini Lačni Franz, ko je zaslovel po vsej tedanji Jugoslaviji in vse do samostojne kariere, v kateri je ustvaril vrsto uspešnic, ki so postale klasike naše popularne glasbe. Kot pravi Maksimović, je to film o "neverjetnem kantavtorju, pisatelju, družinskem človeku z vsemi pomanjkljivostmi in vrednotami. Dokument o večnem uporniku, ki je krojil sceno rokenrola nekdanje Jugoslavije in na njej vztraja še danes," je povedal Maksimović.

"Njegove najbolj znane pesmi v filmu odsevajo pomembne družbene spremembe tega časa, pa tudi osebne prelomnice iz njegovega življenja. Ta intimni portret ne prikazuje samo dobrih časov – kamera ne umakne pogleda niti takrat, ko se stemni, ampak naprej opazuje, kako vse to vpliva tudi na njegove prijatelje in družino," beremo v opisu filma.

Od Balaševića do Kreslina – kako se drugi spominjajo Zorana Predina?
Pred kamero o Predinu in njegovem vplivu na popularno glasbo območja nekdanje Jugoslavije spregovorijo zveneča imena glasbenega, literarnega, filmskega in športnega prizorišča s tega prostora – med njimi Đorđe Balašević, Jure Franko, Sašo Hribar, Branko Đurić - Đuro, Robert Pešut Magnifico, Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Gabi Novak.

Predin je ob tem povedal, da mu je film nastavil ogledalo, v katerem je odkril nekaj svojih, njemu doslej "neznanih stopinj, ki jih je v 45 letih pustil v času in v ljudeh, s katerimi jih je preživel".

Sorodna novica Zoran Predin: "Pisatelj je v nasprotju s kantavtorjem pravi svobodnjak."

Film je nastal v produkciji Invida, med koproducenti sta RTV Slovenija in Gustav film. Finančno so ga podprli Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center in Mestna občina Maribor. Direktor fotografije je Rožle Bregar.

Sarajevski filmski festival, eden najpomembnejših tovrstnih dogodkov v regiji, se bo začel 16. avgusta in se zaključil 23. avgusta.