V kožo Vere, ki se spopada z življenjsko krizo, se je vživela Janja Majzelj. Foto: Miloš Srdić
V kožo Vere, ki se spopada z življenjsko krizo, se je vživela Janja Majzelj. Foto: Miloš Srdić
V filmu med drugimi igra tudi Milena Zupančič. Foto: Miloš Srdić
V filmu igra tudi Pia Zemljič. Foto: Miloš Srdić

Komisija bo najboljše fotografije in literarne izdelke razglasila 14. februarja in jih nagradila z vstopnicami za premiero filma, ki bo 20. februarja v kinu Komuna v Ljubljani in majicami z motivi filma.

Fotonatečaj poteka na posebni strani na Facebooku, pošiljatelji pa so vabljeni, da pošljejo fotografije, povezane s temo panike. Razlogi za paniko so pri ljudeh različni: nekdo "zmrzne", ko zagleda ljubo osebo, spet nekdo drug otrpne, ko se v trgovini znajde na blagajni brez denarnice. Namen natečaja je spodbuditi sodelujoče, da v objektiv ujamejo humorni vidik "panike".

Sočasno bo potekal tudi literarni natečaj, prav tako na temo panike. Pošiljatelji lahko sodelujejo s poezijo ali prozo, svoje prispevke pa naj pošljejo na spletni naslov mmc-kultura@rtvslo.si s pripisom Literarni natečaj- PANIKA.

Zgodba o Veri in njenem iskanju smisla življenja
Film Panika, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, je režiserka Barbara Zemljič posnela po knjižni predlogi Dese Muck. Zgodba romantične komedije pripoveduje o medicinski sestri Veri, štiridesetletnici, ki se ujame v rutino vlog matere, žene in gospodinje. Obsede jo misel, da nikoli več ne bo zaljubljena in ne bo več občutila tistega vznemirjenja, ki daje življenju pravi ton. Mož jo dolgočasi, najstniške hčerke pa tudi ne razume več najbolje. V iskanju rešitve jo začasno poteši napoved iz kavne usedline, da bo srečala pravega moškega. In res kmalu v njeno življenje stopijo nova čustva.

Vero igra Janja Majzelj, ki je knjigo prebrala kmalu po izidu (od tega je skoraj deset let). V njej ji je všeč zlasti distanca, s katero je znala Desa opisati take situacije, ki jih sami doživljamo zelo osebno, od daleč pa so v bistvu nadvse komične.

V filmu igrajo tudi Ivanka Mežan, Vanesa Oštir Jarić, Gregor Zorc, Milena Zupančič, Vladimir Vlaškalić in Pia Zemljič.

Na letošnjem Festivalu slovenskega filma je bila Zemljičeva za filma Panika in Pravica ljubiti nagrajena s posebno omembo žirije.