Drugi del filma Obzorje: Ameriška saga Kevina Costnerja bo svetovno premiero doživel 7. septembra, na zaključni dan beneškega filmskega festivala, so sporočili organizatorji. Prvi del je bil premierno predvajan maja v Cannesu, a dobil precej negativne kritiške ocene. Foto: Blitz film & video distribution d. o. o.
Drugi del filma Obzorje: Ameriška saga Kevina Costnerja bo svetovno premiero doživel 7. septembra, na zaključni dan beneškega filmskega festivala, so sporočili organizatorji. Prvi del je bil premierno predvajan maja v Cannesu, a dobil precej negativne kritiške ocene. Foto: Blitz film & video distribution d. o. o.
Sorodna novica Po polomu Costnerjevega vesterna Obzorje preklicana premiera nadaljevanja

Julija smo poročali, da je bila v Združenih državah Amerike zaradi porazne gledanosti preklicana premiera nadaljevanja štiridelne sage Obzorje v režiji Kevina Costnerja. Predvidena avgustovska premiera 2. poglavja je bila odložena za nedoločen čas, "da bodo občinstva dobila boljšo priložnost, da odkrijejo prvi del", je pisalo v uradni izjavi za javnost produkcijske hiše New Line Cinema v lasti Warner Bros. Nadaljevanje bo očitno doživelo premiero – a ne v ZDA, temveč ob zaključku 81. beneškega filmskega festivala, ko bo predvajan v spremljevalnem programu.

Montaža je tako eliptična in preskakujoča, da imamo ves čas občutek, da so po nesreči izpadle ključne informacije.

Ana Jurc v recenziji prvega poglavja Obzorja: Ameriška saga

Predvajali ne le drugo, ampak tudi prvo poglavje
"Triurni spektakel Obzorje: Ameriška saga – 1. poglavje je svetovno premiero doživel maja, zunaj tekmovalnega sporeda na festivalu v Cannesu. Prvi festivalski odzivi so bili mlačni, po začetku redne distribucije pa celo neusmiljeni." V Severni Ameriki je za 1. poglavje, v katerega je bilo po poročanju portala Variety vloženih 100 milijonov dolarjev, prvi teden predvajanja v kinematografih zaslužil bornih 11 milijonov dolarjev, v svetovnem merilu pa julijski zaslužek komaj dosega 25 milijonov dolarjev. Ob tem je treba znova povedati, da je zgodba dovolj zapletena, da je praktično nemogoče pričakovati, da bo kdo razumel drugi film, če ni videl prvega. Zato so se na festivalu odločili, da bodo pred premiero nadaljevanja predvajali tudi prvi del te štiridelne sage.

Sorodna novica Obzorje: Ameriška saga – 1. poglavje

"Pozni dodatek k programu je iskren in spoštljiv poklon vizionarskemu projektu"
"Že od nekdaj sem sanjal, da bi bil film Obzorje premierno predvajan na beneškem filmskem festivalu," je v izjavi zapisal Costner. "Dejstvo, da so se zdaj odločili, da bodo Prvo poglavje predvajali prej čez dan, zvečer pa še svetovno premiero filma Drugo poglavje, kaže ne le na njihovo prepričanje o tem, kako oba filma delujeta skupaj, ampak tudi na to, da podpirajo režiserjevo vizijo. Albertu Barberi sem hvaležen za njegov pogum in vodstvo, da se je odločil za to filmsko potovanje."

Kurator letošnjega beneškega festivala, Alberto Barbera, je dodal, da mu je "v veliko veselje in čast, da lahko gostimo svetovno premiero drugega poglavja filma Obzorje: Ameriška saga. Ta pozni dodatek k programu beneškega filmskega festivala je iskren in spoštljiv poklon vizionarskemu projektu velikega igralca in režiserja, ki se je lotil epske rekonstrukcije let, ključnih za ustanovitev države, in se v iskanju pristnosti poglobil v mite, da bi obnovil del zgodovine v njeni kompleksni in protislovni resničnosti."

Tetralogija Obzorje tematizira belsko poseljevanje Divjega zahoda in trk kolonizatorjev s staroselskim prebivalstvom. Za nastanek tega filma, ki ga noben studio ni hotel financirati tako radodarno, kot si je želel režiser, je Costner baje vložil približno 58 milijonov dolarjev lastnega denarja. Znano je, da je tretji film že v postopku produkcije. V sagi imajo med drugim vloge Sienna Miller, Sam Worthington in Luke Wilson.

Zaradi obsežnosti svojega magnum opusa se je Kevin Costner letos predčasno poslovil tudi od priljubljene nadaljevanke Yellowstone, v kateri je imel glavno vlogo. Serijo avtorja Taylorja Sheridana zdaj dokončujejo brez njega.