Na letošnji Animateki sta tudi dve novosti. Foto: Animateka
Na letošnji Animateki sta tudi dve novosti. Foto: Animateka
Človek brez sence
Animateko bo odprl film Človek brez sence. Foto: Animateka
Na Animateki se bo med celovečerci predstavil tudi madžarski film Četrt! Foto: Animateka
Animirani film Kolje Saksida Koyaa. Foto: Animateka

Na festivalu, ki letos poteka pod naslovom Hanging Around 2005 (Postopanje 2005), se bodo tako kot lani v tekmovalnem programu predstavili filmi avtorjev iz srednje in vzhodne Evrope, pridružili pa se jim bodo tudi ustvarjalci iz Poljske, Ukrajine in treh baltskih držav. Naslov festivala izvira iz ilustracije Švicarja M. S. Bastiana, rezidenčnega umetnika druge Animateke. Bastianove papirnate poslikave bodo v času festivala tudi krasile Kinodvor.

Dve novosti: Nagrada občinstva in Slon
Zmagovalca med animiranimi filmi v tekmovalnem programu bo izbrala mednarodna žirija v sestavi Tima Webba, Nicole Hewitt, M. S. Bastiana, Erika van Drunena in Tamasa Patrovitsa. Za glavno nagrado se bo potegovalo več kot štirideset filmskih izdelkov različnih avtorjev. Novosti druge izdaje festivala sta program Slon, namenjen otrokom, starim med 6 in 12 let, in nagrada občinstva. V okviru programa za otroke se bo predstavilo uredništvo animiranih oddaj za otroke, ki je del programa otroških in mladinskih oddaj RTV Slovenija. Prikazali bodo animirane filme sodobnih slovenskih avtorjev.

Na festivalu trije celovečerci
Animateka bo v sklopu celovečernih animiranih filmov predvajala tri celovečerce, in sicer film Frank in Wendy skupine avtorjev iz studia Eesti Joonisfilm, katerega idejni vodja je Priit Pärn, korejsko animo Čudoviti dnevi in madžarski celovečerni animirani film Četrt!, ki je bil že nekajkrat nagrajen, med drugim tudi v Annecyju v Franciji. Na svoj račun bodo letos prišli tudi ljubitelji kratkometražnih igranih in eksperimentalnih filmov, ki jih festival pripravlja v sodelovanju s švedskim filmskim inštitutom.

Prihaja tudi film Ryan
V okviru festivala Animateka bodo potekale tudi produkcijske delavnice animiranega filma, ki letos nastajajo v koprodukciji s Šolo uporabnih umetnosti Famul Stuart. Predstavili pa se bodo tudi člani žirije s svojimi filmi oziroma s filmi svojih festivalov in šol. Med odmevnejšimi filmi bo tako prikazan Ryan Chrisa Landretha, ki je letos prejel oskarja za najboljši kratkometražni animirani film. Retrospektiva letošnje Animateke bo posvečena madžarskemu animiranemu filmu.

Konec v znamenju avstrijske avatgarde
Sklepni dogodek bo v znamenju avstrijske avantgarde, saj bodo na platnu oživele podobe iz zadnjega filma Petra Tscherkasskega, Instruction for a Light and Sound Machine (Navodila za svetlobno in zvočno napravo). Festival se bo končal 17. decembra s podelitvijo nagrad, predstavitvijo rezultatov delavnic in projekcijo zmagovalnih filmov.