Clint Eastwood je nazadnje žel uspeh za film Punčka za milijon dolarjev. Foto: EPA
Clint Eastwood je nazadnje žel uspeh za film Punčka za milijon dolarjev. Foto: EPA
Clint Eastwood
Clint Eastwood je v svoji karieri prejel dva oskarja za najboljšega režiserja. Foto: EPA

Hollywoodskemu igralcu in režiserju bodo tako v podelili nagrado milestone za njegov prispevek k zabavniški industriji. Clint Eastwood je filmski svet nase opozoril v 70. letih, ko se je predstavil v vlogi trmastega detektiva Harryja Callaghana v filmu Umazani Harry. Legendarni junak pa je bil zatem poustvarjen še v štirih nadaljevanjih. Za svoje režisersko ustvarjanje je bil dvakrat nagrajen s prestižno filmsko nagrado oskar, nazadnje leta 2004 za film Punčka za milijon dolarjev.

Poleg oskarja za najboljšega režiserja pa je akademija filmu podelila še priznanje za najboljši film. Leta 1992 pa je bil s štirimi oskarji nagrajen njegov film Neoproščeno. Nastopil pa je tudi v filmih, kot so Popoln svet, Najini mostovi in Vesoljski kavboji.
Doslej so nagrado milestone med drugim prejeli Jeffrey Katzenberg, Warren Beatty, Jack Valenti in Steven Spielberg

Ostala priznanja
Na 15. podelitvi nagrad PGA (The Producers Guild of America), ki bo potekala 22. januarja, bosta šli posebni priznanji tudi v roke Rogerja Cormana in Normana Leara. Corman, ki se je podpisal pod številne filme in televizijske serije, bo prejel nagrado Davida O. Selznicka in se tako pridružim dosedanjim dobitnikom Lauri Ziskin, Dinu De Laurentiisu, Brianu Grazerju in Jerryju Bruckheimerju.

Z emmyjem nagrajeni producent Lear (All In The Family) pa bo odnesel domov nagrado društva producentov za dosežke na področju televizije. S tem priznanjem se doslej med drugim lahko pohvalijo John Wells, Lorne Michaels, Aaron Spelling in David Kelley. Nominiranci za producenta leta bodo znani 4. januarja 2006.