Po koncu študija je Vojnović napisal scenarij za film Sretan put, Nedime Marka Šantića ter zanj prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu na Dunaju. Film je postal eden najuspešnejših slovenskih kratkih filmov in med drugim osvojil Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado Evropske filmske akademije (EFA). Piran-Pirano pa je njegov celovečerni prvenec. Foto: MMC RTV SLO
Po koncu študija je Vojnović napisal scenarij za film Sretan put, Nedime Marka Šantića ter zanj prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu na Dunaju. Film je postal eden najuspešnejših slovenskih kratkih filmov in med drugim osvojil Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado Evropske filmske akademije (EFA). Piran-Pirano pa je njegov celovečerni prvenec. Foto: MMC RTV SLO
Vojnović je bil pomočnik oziroma asistent režije pri celovečernih filmih Kakor v nebesih, tako na zemlji, En dan resnice in Prehod, kratkih filmih Vikend paket, Agape in Samo en korak, celovečernemu dokumentarnemu filmu Leteča brata Rusjan ter TV nadaljevanki Anica. Na TVS režira oddajo Obzorja duha in oddaje v nizu To bo moj poklic. O filmu in drugih temah piše za Dnevnik, Žurnal in druge medije. Foto: MMC RTV SLO
Vojnović o svojem prvem celovečercu

Piran-Pirano je film o prepletu treh nenavadnih življenjskih usod. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak na svoj način, njene žrtve. Pol stoletja pozneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo.

Mednarodna igralska zasedba
Filmska ekipa - predvsem igralska -, ki jo je režiser nabral je za naše razmere, je precej velika. In kot je za MMC povedal Vojnović, so predvsem tuje igralce zbrali prek avdicij, pri čemer so imeli po Vojnovićevih besedah "več sreče kot pameti", ker se je izkazalo, da so izbrani igralci odlični.

Mednarodna ekipa je tako sestavljena iz preverjenih kot tudi obetavnih imen, pa tudi neznanih obrazov. Režiser se je odločil za ekipo v kateri so Mustafa Nadarević, Boris Cavazza, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francesco Borchi, Peter Musevski, Nataša Tič Raljan, Janko Petrovec, Daniel Veznaver, Laura Podogoršek, Marko Sosič, Jožica Avbelj, Gregor Zorc, Matej Puc, Aleksandar Rajaković Sale, Miha Nemec, Miranda Caharija, Maja Gal Štromar, Urška Bradaškja, Marijana Brecelj, Matevž Biber, Kristijan Guček, Primož Forte, Miodrag Petrović, Valter Dragan, Dušan Jovanović, Slobodan Maksimović, Gojmir Lešnjak Gojc, Gregor Bakovič in drugi.

Filmska fotogeničnost Pirana
Snemanje filma se je začelo v predvidenem terminu, v decembru bo ekipa imela vse skupaj 15 snemalnih dni, nadaljevali pa bodo aprila v Piranu in njegovi okolici, kjer bodo snemali še 25 dni. Mesto Piran po Vojnovićevih besedah v sebi združuje tako različne identitete kot tudi različne zgodbe, ki so bolj ali manj povezane z zgodovino, poleg tega pa je že sama arhitektura in mesto zelo filmsko. Sam scenarij, ki je vse skupaj nastajal štiri leta - od začetne ideje pa do zadnje verzije, ki zapleteno zgodbo prikazuje na čim jasnejši način - nas torej popelje v čas druge svetovne vojne, ko so v slovenska obalna mesta, kjer so živeli pretežno italijanski prebivalci, vkorakali partizani.

Predpremiera septembra, premiera oktobra letos
Direktor fotografije bo Radovan Čok, glasba je delo Tamare Obrovac, kot scenografka bo sodelovala Urša Loboda, kot kostumografka Zvonka Makuc, oblikovalka maske Mirjam Kavčič. Montažo so zaupali Janezu Briclju, snemalec zvoka bo Jože Trtnik, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik in direktor filma Frenk Celarc. Producent Vojnovićevega celovečernega filmskega prvenca je Franci Zajc. Film Piran-Pirano realizira Arsmedia s finančnimi sredstvi Filmskega sklada RS in tehničnimi uslugami FS Viba film, v koprodukciji z Jadran filmom Zagreb in RTV Slovenijo ter v sodelovanju z občino Piran. Film bo končan in predpremierno predstavljen septembra 2010 na Prvomajskem trgu v Piranu, v redni program slovenskih kinematografov pa prihaja oktobra 2010.

Ime režiserja, scenarista in pisatelja Gorana Vojnovića se zadnje čase omenja predvsem v povezavi z njegovim knjižnim prvencem Čefurji raus!, za katerega je februarja prejel nagrado Prešernovega sklada, junija pa še kresnika za najboljši slovenski roman leta. 29-letni filmar ima za seboj že nekaj filmskih projektov, med drugim Fužine zakon, Tamara, Nočitev z zajtrkom in Moj sin, seksualni manijak. Leta 2008 je v produkciji TV Slovenija posnel kratki igrani film Kitajci prihajajo in zanj letos na Festivalu slovenskega filma osvojil posebno priznanje žirije.

Vojnović o svojem prvem celovečercu