Veliko nagrado mednarodne žirije maestro v vrednosti 2.000 evrov letos prejme animirani film Miramare Michaele Müller iz Švice. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Olga Pärn (Belorusija, Estonija), Alex Baladi (Švica), Malcolm Sutherland (Kanada), Solweig von Kleist (Nemčija, Francija) in Jayne Pilling (VB), se je tako odločila za omenjeni film, z obrazložitvijo, da gre v njem
Veliko nagrado mednarodne žirije maestro v vrednosti 2.000 evrov letos prejme animirani film Miramare Michaele Müller iz Švice. Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Olga Pärn (Belorusija, Estonija), Alex Baladi (Švica), Malcolm Sutherland (Kanada), Solweig von Kleist (Nemčija, Francija) in Jayne Pilling (VB), se je tako odločila za omenjeni film, z obrazložitvijo, da gre v njem "za izviren pristop k vizualni pripovedi in pretanjeno uporabo zvoka. Film ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcije ter gledalca posrka v svoj skrivnostni svet." Foto:
Animateka
Glavno nagrado letošnje Animateke je domov odnesla Michaele Müller za film Miramare. Foto: MMC RTV SLO/Aleksandra K. Kovač

Mednarodna žirija v sestavi Olge Pärn, Alexa Baladija, Malcolma Sutherlanda, Solweiga von Kleista in Jayne Pilling je ocenila, da film Miramare določata izviren pristop k vizualni pripovedi in pretanjena uporaba zvoka. Film po presoji žirije ustvari ritmični ples, v katerem se prepletata figuracija in abstrakcija.

Vsak član žirije je izpostavil še en film po svojem izboru, odločili pa so se tudi za skupno posebno omembo. To je žirija namenila animaciji V zraku Estonca Martinusa Daaneja Klemeta, ker skozi domiselno zgradbo filma na videz absurdna pripoved prerašča v igrivo, duhovito družbeno kritiko.

Študentje nagradili film Benigni ...
Najboljši animirani film po mnenju študentov visoke šole umetnosti iz Nove Gorice, ki je ocenjevala animirane filme v Evropskem študentskem tekmovalnem programu, je Benigni avtorjev Jasmiini Ottelin, Pinja Partanen in Elli Vuorinen s Turku Arts Academy. Nagrado so filmu podelili z obrazložitvijo, da gre za intimno dramo o osamljenosti, iz katere se razvije neobičajen in tragičen odnos. Skupno posebno omembo so podelili tudi študenti. Namenili so jo animaciji z naslovom Split avtorjev Abel Kohen, Lucie Casale, Justine Dubreux in Maxence Hyerneaux za zanimiv koncept in dinamično ekspresijo.

Zmagovalni film letošnjega natečaj animacij za splet in mobilno telefonijo - AnimaWeb je Module 2020 Aline Helmcke iz Nemčije. Obiskovalci spletne strani natečaja so z glasovanjem izbrani avtorici omogočili tudi nagrado pokrovitelja Nokie.

... otroci pa Mimijino pomlad
Najboljši animirani film po mnenju otroške žirije v sestavi Žana Cesarja Zoreta, Korine Lare Košak, Leona Modica, Rožleta Deua in Eve Medvešek (vsi so stari od šest do 12 let), ki ga je iskala v Slonovem tekmovalnem programu, je Mimijina pomlad Pierre-Luca Granjona iz francoskega studia Folimage, so sporočili predstavniki Animateke.