Absolutna legenda nemškega filma po mnenju Quentina Tarantina ostaja Leni Riefenstahl. Foto: History Department at the University of San Diego
Absolutna legenda nemškega filma po mnenju Quentina Tarantina ostaja Leni Riefenstahl. Foto: History Department at the University of San Diego
Tom Tykwer: Parfum
Med sedanjimi nemškimi režiserji Quentin Tarantino še posebej ceni Toma Tykwerja. Foto: Kolosej

Tarantino, ki s filmom z izvirnim naslovom Death Proof ponovno izraža svojo ljubezen do kriminalk, je na vrh lestvice režiserjev, ki jih najbolj občuduje, postavil Leni Riefenstahl. Zaradi svojih vezi z nacisti kontroverzna režiserka ni edina iz 'stare garde', ki jo občuduje Tarantino. Tudi sicer so mu bolj kot sodobni všeč stari nemški režiserji. Izpostavil je še Alfreda Vohrerja, ki je zaslovel s filmi po kriminalkah Edgarja Wallacea in ki ga označuje kot nemškega Hitchcocka.

Oboževalec začetkov gorskega filma
Zanimiva je tudi Tarantinova izjava, da je velik oboževalec gorskih filmov Arnolda Fancka Der weisse Rausch (Bela omama) in Die weisse Hölle vom Piz Pallü (Beli pekel Piz Palüja); v slednjem je nastopila tudi Leni Riefenstahl. Med širšimi množicami danes sicer malo znani Fanck velja za enega od začetnikov gorskega filma. Ekscentričnemu nemškemu režiserju pa sta pri srcu tudi filma Die Brücke (Most) in Das Spinnennetz (Pajkova mreža) Bernharda Wickija. Wicki se je proslavil predvsem s protivojnim filmom Die Brücke, v katerem je leta 1959 podal zgodbo o sedmih, z nacistično propagando popolnoma zaslepljenih mladeničih.

Tudi Nemec lahko uspe v Hollywoodu
44-letni režiser, ki velja za enega največjih 'enciklopedistov' med hollywoodskimi filmarji - vedel naj bi skoraj vse o zgodovini filma -, ceni tudi novo nemško produkcijo. Posebej je izpostavil delo Toma Tykwerja, ki je zaslovel z enim 'najhitrejših' filmov sploh, trilerjem Lola rennt (Teci Lola!), lani pa je navdušil tudi s filmom po romanu Parfum (Das Parfum). Dobri pa so tudi nemški igralci. Možnost za uspeh v Hollywoodu po poročanju časopisa Die Welt Tarantino pripisuje igralcem Danielu Brühlu (Goodbye Lenin), Tilu Schweigerju (kmalu ga bomo videli v ravno posnetem filmu o legendarnem pilotu Rdečem baronu) in Gedeonu Burkhardu (Alarm für Cobra 11 - Alarm za Cobro 11).