Prvi film festivala bo torej britanska folk grozljivka, o kateri bo po projekciji spregovoril filmski kritik Marcel Štefančič jr.

Mož iz protja (The Wicker Man, 1973). Foto: Letni kino Minoriti
Mož iz protja (The Wicker Man, 1973). Foto: Letni kino Minoriti

Letošnjo prvo projekcijo filmskega cikla, ki se v poletnih dneh odvija v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor, pripravljajo organizatorji festivala v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) v sklopu trienala EKO 9.

Sorodna novica Prava narava žrtvovanja: 40 let Moža iz protja

Grozljivka iz leta 1973 je ob praznovanju 40. obletnice doživela končno verzijo, ki jo je 'požegnal' tudi režiser Robin Hardy, deset let pozneje pa še restavrirano izdajo v izpiljeni 4K-različici. Sledil bo pogovor z Marcelom Štefančičem jr., ki ga bo povezoval programski selektor Letnega kina Žiga Brdnik. Film Mož iz protja: Končna verzija lahko ujamete nocoj ob 21.00.

Letos bo festival v osmih sobotnih večerih julija in avgusta ponudil 11 projekcij. Kot je povedal Brdnik, so tudi na to poletje zelo dobro pripravljeni, saj so v osmi izvedbi Letnega kina Minoriti pripravili pester program, ki bo ponudil najzanimivejšo bero aktualne filmske sezone.

Naslednja sobota bo namenjena projekciji letošnjega spektakla Furiosa: Del sage Pobesneli Max režiserja Georgea Millerja, teden dni pozneje pa lanskemu italijanskemu filmu Jutri je nov dan režiserke Paole Cortellesi ter slovenskemu kratkemu predfilmu Feminističnega filmskega festivala FeFi, namenjenemu spominu nekdanjih delavk tovarne Labod v Krškem.

Sorodna novica Furiosa: Del sage Pobesneli Max

Zadnja julijska sobota je rezervirana za japonski film Fant in čaplja v režiji Hayao Miyazaki, oskarjevca v kategoriji najboljših animiranih celovečercev, ter predfilma Mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation: Hecne pesmice, ki je nastal po istoimenski knjigi Alenke Bervar.

Avgust bodo odprli z biografsko glasbeno dramo o Bobu Marleyju ter predfilmom Centra plesa Maribor, ki bo predstavil kratki plesni film Yugo Manchester, drugo avgustovsko soboto pa bodo posvetili filmu srbskega igralca in režiserja Dragana Bjelogrlića Varuhi formule, 17. avgusta pa bo na vrsti projekcija filma Priscilla v režiji Sofie Coppole.

Sorodna novica Priscilla

Po navdihu fotografij Stojana Kerblerja
Letni kino Minoriti se bo za leto dni poslovil 24. avgusta, in sicer z mariborsko premiero slovenskega filma V mojih sanjah rase vsako noč drevo. To je poetični dokumentarni mozaik odročne haloške pokrajine in njenih ljudi, ki skozi prepletanje individualnega in kolektivnega premišljuje o sočasnem obstoju različnih, a v Halozah skupaj vtisnjenih spominov. Izhodišče za filmsko pripoved so fotografije in delo Stojana Kerblerja, poezija avtorjevega dedka Franceta Forstneriča in pripovedi haloških protagonistov različnih generacij.

Po projekciji bodo v sodelovanju z Društvom režiserk in režiserjev Slovenije in Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma Dokudoc pripravili še pogovor z avtorjem Vidom Hajnškom, ki ga bo vodil Bojan Labovič.

Letni kino Minoriti že osmo leto zapored pripravljajo Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti in Društvo za razvoj filmske kulture Maribor.