13-minutni film Maribor Retrosk8tiva je delo kustosa tega muzeja Uroša Dokla in Tomaža Praunseisa iz produkcijske hiše Jaganath in predstavlja nadgradnjo stalne razstave Sk8am torej sem.

Maribor je dobil sodoben skatepark leta 2019. Foto: Tanja Mojzer
Maribor je dobil sodoben skatepark leta 2019. Foto: Tanja Mojzer

Film bo premierno predstavljen v okviru Olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem), ki te dni poteka v Mariboru. Ena od športnih panog, v katerih tekmujejo mladi športniki, je tudi rolkanje, ki je v Mariboru prisotno že okoli 30 let.

To je zgodba o času in ljudeh, ki so vedeli, da je treba na koleščkih »stati inu obstati«.

iz napovedi filma

"Dokumentirana sled o zgodovini rolkanja v Mariboru sega vse do konca 80. let prejšnjega stoletja, ko se na Jakopičevi ulici naredijo prvi zavoji rolkarske scene v Mariboru," pojasnjujeta avtorja filma.

Rolkanje kot prostor osebne svobode
"Rolkanje je postopoma vse intenzivneje sooblikovalo in utiralo družbene smernice mladih v mestu, ki so zapolnile do tedaj precej izpraznjen prostor osebne svobode, misli in izražanja. Vztrajnost, volja in predvsem ljubezen do življenja na rolki so botrovali nastanku največjega rolkarskega poligona v Sloveniji, ki je nastal z vnemo in predanostjo prav tistih, ki so rolkali med prvimi,"
sta navedla v vabilu na premiero.

Maribor je dobil sodoben skatepark leta 2019. "Danes je park eno najvidnejših in uspešno delujočih središč športnega, kulturnega in medgeneracijskega povezovanja v Mariboru," sta še izpostavila Dokl in Praunseis.

Po besedah Dokla so skušali v filmu ponoviti nekatere trike in scene, ki so jih v fotografije ujeli rolkarji sami pred 20 in 30 leti. "Mnoge ji je uspelo izvesti tudi 30 let kasneje," je povedal.

Dokumentarec Maribor Retrosk8tiva je nadgradnja pred letom dni odprte stalne razstave Sk8am torej sem v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki si jo bo mogoče na dan premiere tudi ogledati.