'Ne prideš do 500 milijonov prijateljev, ne da bi si spotoma nakopal kakega sovražnika.' Prve recenzije hvalijo predvsem scenarij Aarona Sorkina, ki narekuje hiter tempo odvijanja zgodbe. Foto:
'Ne prideš do 500 milijonov prijateljev, ne da bi si spotoma nakopal kakega sovražnika.' Prve recenzije hvalijo predvsem scenarij Aarona Sorkina, ki narekuje hiter tempo odvijanja zgodbe. Foto:
Andrew Garfield v Socialnem omrežju
Fincher v Socialnem omrežju 'preklaplja' med linearno zgodbo o ustanovitvi fenomena, ki je postal Facebook, in prizori iz dveh sojenj proti Zuckerbergu, ki ga pozneje tožijo nekdanji prijatelji. Eduardo Saverin (Andrew Garfield), denimo, trdi, da je prispeval izhodiščno finančno podporo, nato pa je bil ogoljufan za milijone.
Socialno omrežje
Jesse Eisenberg in Andrew Garfield sta se med snemanjem filma menda tako spoprijateljila, da ju je 'dramatična napetost' med njunima likoma po nekaj časa začela zares obremenjevati.
Socialno omrežje
Film je s svojimi 'motnimi, toplimi barvami' vizualno baje precej soroden Fincherjevi Sobi za paniko, Klubu golih pesti in Zodiaku.

Strip Mark Zuckerberg: Creator of Facebook v knjigarne prihaja še pred koncem leta, napoveduje založba Bluewater Productions. Njegov pisec Jerome Maida Zuckerbergov vzpon med najbogatejše Zemljane opisuje kot "fascinantno" in "privlačno" zgodbo.

O tem, koliko nas bo pritegnila Zuckerbergova zgodba, bo verjetno najbolj odločal film Socialno omrežje (The Social Network), ki na redni spored ameriških kinematografov prihaja prvega, k nam pa 28. oktobra. In če se koncept filma o "igrački", ki že tako ali tako marsikomu odžre preveč časa, ne zdi najbolj fascinanten, pa toliko več obeta ekipa, ki za njim stoji: pod scenarij je podpisan "tovarna uspešnic" Aaron Sorkin (Zahodno krilo, Studio 60 on the Sunset Strip), pod režijo pa David Fincher (Se7em, Klub golih pesti, Zodiak, Nenavaden primer Benjamina Buttona). No, 26-letni Zuckerberg ni navdušen. "Želel sem si samo, da nihče ne bi posnel filma o meni, dokler sem še živ," je junija - kakšen mesec preden je Facebook prebil mejo 500 milijonov članov - izjavil na neki konferenci.
Najmlajši milijarder na svetu je za svoj vrtoglavi uspeh potreboval le šest let: če je Facebook, kot vemo, precej mimogrede ustanovil med študijem na Harvardu, je zdaj po oceni revije Forbes 35. najbogatejša oseba v ZDA (njegovo premoženje ocenjujejo na 6,4 milijarde dolarjev).

Temačna geneza Facebooka
V lani izdani (neavtorizirani) knjigi The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook. A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal (Naključni milijarderji: Nastanek Facebooka. Zgodba o seksu, denarju, genialnosti in izdajstvu) Ben Mezrich popisuje temno "predzgodbo" Facebooka. Zuckerberg in prijatelj Eduardo Saverin sta bila (v njegovi različici) "piflarska", družabno neprilagojena študenta na Harvardu, ki sta si želela predvsem eno: postati kul. Eduardo je ta cilj skušal doseči po očitni poti - trudil se je priti v snobovsko, napol tajno društvo Final Clubs - Mark pa je bil malce bolj pritlehen: vdrl je v računalniški sistem univerze in se dokopal do slik vseh deklet v kampusu, ki jih je nato objavil na nekakšni "vroča-ali-ne?" spletni strani, dostopni samo študentom Harvarda.

In čeprav je potegavščina, ko je bila enkrat razkrinkana, Zuckerberga skoraj stala mesta na Harvardu, je bilo seme ideje za Facebook rojeno. Članstvo je bilo najprej omejeno na študente Harvarda, nato so ga razširili na vse univerze v prestižni Ivy League, danes pa je odprt vsem in ima 500 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

The Social Network, ki je za izhodiščno točko vzel negativne članke, kot je na primer tisti, ki ga je v reviji Rolling Stone napisala Claire Hoffman in v njem Zuckerberga upodobila kot "kibernetičnega gangsterja", ki je štirim kolegom ukradel tisto, za kar so upali, da bo prava zlata jama, je temačen in neprijeten portret, posnet z vidika, ki bo všeč "okradenim" delničarjem. (Dva Zuckerbergova sošolca s Harvarda, Tyler in Cameron Winklevoss, sta ga že tožila, češ da je bila ideja za socialno omrežje, ki sta mu rekla ConnectU, njuna; za nerazkrito vsoto so se zunaj sodišča pogodili leta 2008.)

Skupek protislovij
Fincher in Sorkin sta vloge razdelila 26-letnemu Jesseju Eisenbergu (Zuckerberg), Andrewu Garfieldu (Eduardo Saverin) in Justinu Timberlaku (spletni "wunderkind" in ustanovitelj Napsterja Sean Parker). Niti eden izmed njih ni v filmu upodobljen v popolnoma pozitivni luči, še najmanj pa Zuckerberg: socialno neprilagojen tip, ki je iznašel revolucionaren način, s katerim se ljudje lažje - družijo; neverjetno iznajdljiv genij, ki je obenem malenkosten in zahrbten; človek, ki paranoično skriva podrobnosti o svojem življenju, obenem pa ljudi "sili", da razkrivajo podrobnosti o sebi.

Koliko je torej res?
"Vedel sem, da bo to kontroverzen projekt," je na premieri na newyorškem filmskem festivalu povedal Fincher. "Všeč mi je, da je (Zuckerberg, op. n.) "bodičast" in pametnejši od vseh drugih, za kar se ne opravičuje." Razen tega pa se noče opredeliti, ali je The Social Network popolnoma resnična zgodba ali fikcija, češ da so ga bolj zanimale "širše" teme prijateljstva, zvestobe, ljubosumja in moči. "To ni zgodba o spletni strani, ampak zgodba o določenem kraju in času, o skupinici sanjačev, o fantih, ki so videli, kakšna bo prihodnost, in poskušali to vnovčiti, ter o razkolu, ki se je pojavil med njimi."