Joseph Fiennes se bo moral naučiti vleči lok po violinskih strunah. Antonio Vivaldi namreč ni bil le skladatelj, zven svojih skladb je kot odličen violinist kar sam preizkušal. Foto: EPA
Joseph Fiennes se bo moral naučiti vleči lok po violinskih strunah. Antonio Vivaldi namreč ni bil le skladatelj, zven svojih skladb je kot odličen violinist kar sam preizkušal. Foto: EPA
Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi - še eden med umetniki, ki so smrt dočakali v revščini.

Po vlogah verskega reformatorja Martina Lutra in Williama Shakespearja se mu očitno obeta še preobrazba v italijanskega baročnega skladatelja Antonia Vivaldija. Znana so tudi že imena še treh igralcev, ki bodo odigrali osebe, katerih življenjske poti so se križale s potmi, ki jih je ubiral Vivaldi. To so Lena Headey, Malcolm McDowell in Jacqueline Bisset.

Poučevanje otrok kurtizan
Film bo po knjigi novinarja Stevena Freedmana, ki je več kot 20 let raziskoval Vivaldijevo življenje, posnel režiser Boris Damast. Film ne bo predstavljal celega Vivaldijevega življenja, ampak se bo osredotočil na leta, ko je Vivaldi služboval kot mlad duhovnik in poučeval glasbo na šoli za nezakonske otroke kurtizan.

Usoda, o kateri smo že večkrat slišali
Vivaldi se je v zgodovino glasbe zapisal predvsem kot odličen skladatelj glasbe za violino. Med več kot 500 koncerti, ki jih je napisal, jih je bilo kar okoli 230 posvečenih temu glasbilu. Vivaldijevo najbolj znano delo je koncert Štirje leti časi. Kljub zares zajetnemu svežnju notnih zapiskov, ki jih pripisujejo Antoniu Voivaldiju, pa pravo število Vivaldijevih del morda še vedno ni znano. Šele pred nekaj leti so v Saški državni knjižnici v Dresdnu odkrili štiri skladbe sakralne glasbe, za katere so strokovnjaki za Vivaldija pripravljeni "podpisati izjavo", da so Vivaldijevo delo. Poprej so te skladbe zmotno pripisovali skladatelju zgodnjega klasicizma Baldassarreju Galuppiju. Delo duhovnika, skladatelja, dirigenta in violinista je bilo spoštovano že v 18. stoletju, kljub temu pa je Vivaldi leta 1741 v starosti 64 let umrl reven in skoraj povsem pozabljen.

Na bojnih poljih prve svetovne vojne
V teh dneh Joseph Fiennes prav tako "živi v nekem drugem času". Tokrat sicer ni odpotoval tako daleč v zgodovino, saj na snemanju filma o legendarnem pilotu iz prve svetovne vojne Rdečem baronu upodablja lik kapitana Roya Browna. Morda bosta ravno nastopa v dveh zgodovinskih filmih Josephu Fiennesu vrnila sloves enega najbolj zaželenih igralcev, ki ga je nekoč že imel, a je v zadnjih dveh letih vendarle nekoliko "padel" na lestvici igralskih zvezdnikov.