Mickey Rourke je na sprehodu po Baščaršiji pomeril tudi značilen brezrokavnik. Foto: Reuters
Mickey Rourke je na sprehodu po Baščaršiji pomeril tudi značilen brezrokavnik. Foto: Reuters
V Sarajevu je tudi nekdanja agentka Scully. Na fotografiji skupaj z direktorjem festivala Mirsadom Purivato. Foto: EPA
Kozoletova Slovenka je tudi v deseterici, ki lahko zvečer pričakuje glavno nagrado. Foto: FSF

Rourke je sicer predstavil ne tako nov film Rokoborec, ki ga je znova izstrelil med zvezde. Po popoldanskem sprehodu po Baščaršiji je zvečer prišel na rdečo preprogo v spremstvu desetih motoristov in izzval evforijo navzočih. Po preprogi sta se sicer sprehodila tudi režiser filma Darren Aronofsky ter zvezdnica serije Dosjeji X Gillian Anderson.

Rokoborca so prikazali na sklepni slovesnosti, v sredo pa so predstavili še zadnjega izmed desetih filmov v tekmovalnem sporedu, romunski Kot prvo, Felicija (Felicia, Inainte de toate, Razvan Radulescu, Melissa de Raaf).

Festival se je sklenil s podelitvijo glavnih nagrad - srce Sarajeva za najboljši film je šel Običajnim ljudem srbskega režiserja Vladimirja Perišića, že pred tem, pa so podelili tudi ostala priznanja festivala.

Nekatere nagrade že podeljene
Sicer pa je Mednarodna konfederacija art kinov CICAE nagradila film Vzhodni komadi, ki bo s tem dobil njihovo posebno podporo pri distribuciji in prikazovanju filma v mreži okoli 3.000 art kinov. Nagrado mednarodne filmske kritike FIPRESCI pa je žirija prisodila filmu Običajni ljudje.

Film Na poti v šolo turških avtorjev Orhana Eskikoya in Ozgurja Dogana pa sta prejela nagrado EDN Talent Grant, ki jo je sarajevski festival ustanovil skupaj z Evropsko dokumentaristično mrežo kot podporo nadarjenim ustvarjalcem dokumentarnega filma v regiji.

V Sarajevu tudi kulturna ministrica
Na premiero Kozoletovega filma je prišla tudi ministrica za kulturo Majda Širca, ki se je v sredo srečala tudi s sarajevskim kolegom Emirjem Hadžihafizbegovićem. Bila je tudi gostja na večerji, ki jo je v čast ministrom za kulturo in predstavnikom filmskih centrov iz regije priredil federalni minister za kulturo in šport Gavrilo Grahovac v sogostiteljstvu z direktorjem festivala Mirsadom Purivatro. Osrednja tema neformalnih pogovorov so bili film in možnosti za čim boljše prihodnje sodelovanje držav v regiji. Danes bo Širca obiskala Združenje Slovencev v Sarajevu, pred odhodom pa se bo srečala še z ministrom za civilne zadeve Bosne in Hercegovine Sredojem Novićem.