Srbski režiser Vladimir Perišić s svojim srcem Sarajeva, ki ga je prejel za film Vsakdanji ljudje. Foto: Reuters
Srbski režiser Vladimir Perišić s svojim srcem Sarajeva, ki ga je prejel za film Vsakdanji ljudje. Foto: Reuters
Vsakdanji ljudje
Film Vsakdanji ljudje se začne s prizorom, ko se sedem vojakov z avtobusom vozi v neznano, kjer ne vedo, kaj jih tam čaka. Prispejo na opuščeno kmetijo, kamor jim pripeljejo skupino preplašenih moških, ki so po poveljnikovih besedah sovražniki. Po neprijetnem čakanju vojaki začutijo, da bodo kmalu morali v akcijo. Foto: Sarajevo Film Festival
Očnjak
V grškem filmu Očnjak sta prepričali kar dve igralki - Aggelika Papaouli in Mary Tsoni. Foto: Sarajevo Film Festival
Mickey Rourke
V Sarajevu se je ustavil tudi Mickey Rourke, čigar Rokoborec je sklenil 15. izdajo festivala. Foto: EPA

Ob prevzemu nagrade za srbsko-francosko-švicarsko koprodukcijo je režiser izrazil predvsem veselje, da prejema priznanje za film, ki se dotika še vedno boleče bližnje zgodovine dežel nekdanje Jugoslavije, prav v središču Sarajeva in da nosi nagrada tako ime. Po obrazložitvi žirije je film bleščeč trenutek kinematografije, ki obravnava primere zlorabe mladih vojakov v vojski. V pretresljivi vojni drami je prepričal tudi igralec Relja Popović, ki je prejel srce Sarajeva za najboljšega igralca.

Spodaj si lahko ogledate napovednik zmagovalnega filma Vsakdanji ljudje.

Posebno nagrado žirije prejme grški filmar Yorgos Lanthimos za film Očnjak (Kynodontas). Nagrado za najboljšo igralko so razdelili med dve dobitnici, in sicer Aggeliko Papaouli in Mary Tsoni, ki sta nastopili v Očnjaku.

V sekciji kratkih filmov je kot najboljši slavil hrvaški film Tulum (Zabava) režiserja Daliborja Matanića. Posebno nagrado žirije prejmeta prav tako hrvaški projekt Živijo, mama (Ciao Mamma) Gorana Odvorčića in madžarsko-francoski kratki film Zgodovina letalstva (Historija avijacije) Balinta Kenyeresa.

Naj dokumentarec
Med dokumentarnimi filmi je navdušil Kavijar konekšn srbskega režiserja Dragana Nikolića. Posebno omembo pa je prejel film Konstantin in Elena (Constantin i Elena) Andreia Dascalescuja. Nagrado za film, ki najprepričljiveje opozarja na tematiko kršenja človekovih pravic, prejme skrbi režiser Marko Mamuzić za Vrela kri (Vrela krv). Posebno priznanje srce Sarajeva za poseben prispevek k filmski industriji in razvoju sarajevskega festivala pa prejme Manfred Schmidt, izvršni direktor MDM Fonda.

V boju za srce Sarajeva tudi Kozoletova Slovenka
Skupaj z devetimi filmi iz jugovzhodne Evrope se je v tekmovalni program uvrstil tudi slovenski film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta, ki je prav v Sarajevu doživel svetovno premiero. Za srce Sarajeva, ki prinese dobitniku 25.000 evrov, so se potegovali še hrvaški film hrvaški Črnci (Crnci, Goran Dević, Zvonimir Jurić), švedsko-bolgarska koprodukcija Vzhodni komadi (Eastern plays, Kamen Kalev), srbski Jesen v moji ulici (Jesen u mojoj ulici, Miloš Pušić), hrvaško-bosansko-srbski Kenijec (Kenjac, Antonio Nuić), turško-nemško-nizozemski Ljudje na mostu (Köprüdekiler, Asli Özge) in madžarski Prenos (Adás, Roland Vranik).

V žiriji za igrani film so sedeli ...
O najboljših filmskih izdelkih je letos presojala žirija, ki so jo sestavljali srbska igralka Mirjana Karanović (predsednica), madžarski režiser Benedek Fliegauf, direktor filmskega oddelka canskega festivala Christian Jeune, romunska igralka Anamaria Marinca in eden izmed selektorjev berlinskega festivala Wieland Speck.

Več o nagradah, ki so jih v Sarajevu podelili še pred sklepno slovesnostjo, najdete tukaj.

Za konec Rokoborec
Med 232 filmi, ki so jih prikazali na festivalu, velja morda omeniti Milk režiserja Gusa Van Santa in spornega Antikrista danskega filmarja Larsa von Triera. V sklopu festivala je prvič organiziran Regionalni forum, katerega cilj je prikaz stanja filmske industrije v jugovzhodni Evropi. Na forumu je sodelovala tudi delegacija iz Slovenije, v kateri so predstavniki filmskega sklada, distributerji, producenti in prikazovalci.

Festival je sklenila projekcija filma Rokoborec, obiskovalce festivala pa je ob tej priložnosti presenetil tudi obisk glavnega igralca filma Mickey Rourke.