Lani je Poulter dobil nagrado bafta za
Lani je Poulter dobil nagrado bafta za "vzhajajočo zvezdo", njenega prejemnika vsako leto izglasuje britansko občinstvo. Foto: Reuters
Pennywise
Ker se Kingov roman razteza na dobrih 900 straneh, se filmske adaptacije do zdaj ni lotil še nihče - bil pa je seveda prirejen za TV-nadaljevanko. Foto: Youtube

Zajetni Kingov roman bodo, kot (žal) trendi zadnje čase narekujejo, razdelili na dva filma pod producentsko taktirko Dana Lina (Lego film). "Knjiga je tako epska, da je ne bi mogli povedati v enem filmu, ne da bi pri tem likom delali krivico," pravi Lin. Za prvi je režiser že izbran: to je Cary Fukunaga, ki se je lani v Hollywoodu še posebej proslavil z režijo prve sezone serije True Detective. Scenarij so spisali Fukunaga, Chase Palmer in David Kajganich.

The Hollywood Reporter poroča, da je prvi kandidat za vlogo filmskega zlikovca torej Britanec Will Poulter, ki si je ime v Hollywoodu v zadnjih dveh letih ustvaril z vlogama v komediji Mi smo Millerjevi ter v znanstvenofantastični distopiji Labirint. Sicer je fant svoj filmski ognjeni krst prestal že leta 2007, v drami o odraščanju Son of Rambow, ter imel manjšo vlogo v Kronikah iz Narnije. V kratkem ga bomo videli tudi v novem filmu Alejandra Gonzáleza Iñárrituja, The Revenant; v njem igra enega izmed roparjev, ki lik Leonarda DiCapria, ki ga je izmaličil medved, pustita ležati v gozdu.

Roman Tisto (It) je kmalu po izdaji leta 1986 postal silna uspešnica. Gre za zgodbo o skupinici sedmih otrok iz Maina (praktično vsi Kingovi romani se dogajajo tam), ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Priplazi se iz kanalizacije in se lahko spremeni v najhujšo otroško moro; po navadi si izbere obliko krvoločnega klovna Pennywisa.

Skoraj 30 let pozneje, torej v drugem filmu, se stvor vrne, a zdaj že odrasla družba nekdanjih Zgub (The Loser Club, kot so si rekli), ki si je takrat obljubila, da se bodo proti Tistemu spopadli skupaj, če se kdaj vrne, se le bežno spominja doživetij iz otroštva. V romanu je zgodba postavljena najprej v leto 1958 in nato 1985. (Zanimivo bo videti, ali bodo ohranili ta časovni okvir ali pa dogajanje prestavili bližje današnjemu času.) Ekipa se je ob najavi projekta izrecno pohvalila, da so za svoj scenarij dobili pečat Kingovega odobravanja, kar se jim zdi ključnega pomena.

Marsikdo se verjetno še spominja, da so knjigo leta 1990 adaptirali v televizijsko miniserijo, v kateri je zli stvor zaigral Tim Curry. Igralec je bil takrat že v štiridesetih, Fukunagov razmislek o Poulterju pa daje slutiti, da bo lik zdaj precej mlajši.