V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker. Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK projem, Big Heart Studiom in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Lev Predan Kowarski
V glavnih vlogah nastopajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec-Rošker. Film je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK projem, Big Heart Studiom in s podporo Slovenskega filmskega centra. Foto: Lev Predan Kowarski

Na filmskem festivalu v Marbelli so ga nagradili za najboljši igrani celovečerni film. Na šestem festivalu neodvisnega filma v Ciudadu del Este v Paragvaju je bil razglašen za najboljši eksperimentalni celovečerec. V tej isti kategoriji je bil film nagrajen tudi na SIFF-u, švedskem mednarodnem filmskem festivalu, ki poteka v kraju Arvika, ter na dveh festivalih v Moskvi – Art Stream in Masters of Film.

Na mednarodnem filmskem festivalu Diamond Eye v ruskem Sankt Peterburgu pa je film dobil nagrado za najboljšo izvirno glasbeno podlago. Glasbo za film je napisal skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvedel pa Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Mareka Štryncla.

Že vrsta različnih mednarodnih nagrad
Človek s senco je prejel že več mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in slavil v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo.

Sorodna novica Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Film, ki je imel premiero v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma. Vsestranska umetnica Ema Kugler, ki se ukvarja s performansom, instalacijami, videom, filmom in gledališko kostumografijo, je film režirala, zmontirala, zanj napisala scenarij ter oblikovala sceno in kostume.

Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus lani prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Predtem pa za delo na področju multimedijske umetnosti nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.