Pristen prikaz življenja žensk v zgodnjih 60. letih v seriji Mad Men je na trenutke za nekatere ženske gledalke težko prebavljiv. Foto: EPA
Pristen prikaz življenja žensk v zgodnjih 60. letih v seriji Mad Men je na trenutke za nekatere ženske gledalke težko prebavljiv. Foto: EPA
Sezona nagrad se je komaj začela, Socialno omrežje, film o 'rojstvu' spletnega fenomena Facebooka, pa že pobira priznanja. Foto: Kolosej.

Potem ko smo predstavili že deset filmskih naslovov, ki so po mnenju članov Ameriškega filmskega inštituta najboljši filmi leta, je tu še njihov izbor desetih najboljših serij. Vse večja kakovost nadaljevank, ki v marsičem prekašajo celovečerne izdelke, pohvalijo pa se lahko z najboljšimi igralskimi zasedbami, ne preseneča več.
Poleg omenjenih, priljubljene AMC-jeve serije Med Men, ki predstavlja izrazito seksistični svet 60. let v ZDA, težko pričakovanega HBO-jevega mafijskega izdelka Boardwalk Empire, v katerem igra glavno vlogo Steve Buscemi, ter serije o pojočih srednješolcih Glee, so tu še Modern Family, Breaking Bad, The Walking Dead, The Pacific, The Big C, Temple Grandin in večkratna dobitnica emmyjev, serija 30 Rock.
Tako najboljše filme kot serije izbira 13-članska žirija, v kateri med drugim sedita igralka Jennifer Love Hewitt in producent Steven Bochco.
Tudi v New Yorku in Torontu izbrali Socialno omrežje
Ameriški filmski inštitut v nasprotju s številnimi drugimi združenji ne razglasi enega samega zmagovalca, ampak deseterico predstavi kot enakovredne izdelke leta. Na njihovem seznamu najboljših filmov najdemo tudi Socialno omrežje, ki mu dozdajšnje razglasitve nagrajencev že napovedujejo obetavno sezono nagrad. Potem ko so Fincherjev film o nastajanju Facebooka za najboljši film leta izbrali losangeleški filmski kritiki, so takšnega mnenja tudi v združenju filmskih kritikov v New Yorku, pa tudi tistih v Torontu.
Newyorški kritiki so zdaj nič več presenetljivo tudi nagrado za najboljšega režiserja podelili Davidu Fincherju. Najboljša igralka je po njihovem mnenju Annette Bening za vlogo homoseksualke v The Kids Are All Right, Colin Firth pa je še enkrat več prepričal v vlogi britanskega kralja v The King's Speech.
Če sta šli Socialnemu omrežju dve nagradi, je film The Kids Are All Right odnesel kar tri. Poleg najboljše glavne najboljše igralke so prepoznali še najboljši scenarij in Marka Ruffala kot najboljšega stranskega igralca.