Pod umetniškim imenom
Pod umetniškim imenom "Checco Zalone" se skriva igralec, komik, kantavtor, imitator in televizijski voditelj Luca Pasquale Medici. Foto: Reuters
Quo vado?
V treh dneh je film zaslužil toliko kot Vojna zvezd v treh tednih. Foto: Taodue Film
Italijani - v nasprotju s Slovenci - predsodka proti domačemu filmu očitno nimajo. Foto: Twitter

"Žmohtna" satira Quo vado?, v kateri Luca Medici igra robatega italijanskega Slehernika Checca Zaloneja, je samo v prvem tednu predvajanja v Italiji zaslužila 7 milijonov evrov in tako z naskokom podrla rekord, ki ga je do prejšnjega tedna imel sedmi del franšize o Harryju Potterju (leta 2013 je film v enem dnevu zaslužil 3,3 milijona evrov).

22 milijonov v treh dneh
V prvih treh dneh predvajanja je tako komedija Quo vado?, ki jo je režiral Gennaro Nunziante, v Italiji zaslužila skoraj točno toliko, kot je uspelo znanstvenofantastičnemu spektaklu Sila se prebuja v treh tednih - rekordnih 22 milijonov evrov.

Komedija je tako na dobri poti, da postane najdonosnejši film v zgodovini Italije, dežele, ki ima slovito in pisano filmsko preteklost. Trenutno ima ta naslov prejšnji film z Medicijem v glavni vlogi, Sole a catinelle (2013; 52 milijonov evrov), varen pa ni niti rekord najdonosnejšega filma v Italiji - trenutno je to seveda Avatar Jamesa Camerona (65,6 milijona evrov).

Javni uslužbenci kot svete krave
Film, katerega naslov je seveda aluzija na Petrovo vprašanje Jezusu, je parodija na račun italijanske obsedenosti z idejo službe za nedoločen čas - sveti gral, do katerega se je po letih gospodarskega zastoja v Italiji vse težje dokopati. Naš glavni igralec je odločen, da se bo svojega parazitskega mesta v odročnem uradu za lov in ribolov držal, pa čeprav so ga premestili na ... severni tečaj.

Več vlad si je že zadalo cilj oklestiti javno administracijo in vsaj malce prevetriti trg dela, na katerem nekateri srečneži uživajo celo vrsto ugodnosti, obenem pa jih je praktično nemogoče odpustiti.

Ker gre pač za komedijo zmešnjav, Zaloneja v filmu med drugim iz helikopterja odvržejo na severni tečaj, z afriškim plemenom razpravlja o ljubeznih in se po vsem svetu prička o kuhanju testenin in parkiranju.

Komedija, ki nastavi zrcalo družbi
Italijanski mediji poročajo, da se gledalci v rimskih kinematografih med projekcijo bučno krohočejo. Časopis La Reppublica je v svoji recenziji film opisal kot "nekakšno komično hvalnico izginulemu čudežu zagotovljene, stalne službe".

Franco Barigelli, 69-letni upokojeni letalski delavec, Quo vado? razume kot "inteligentno satiro". "Medicijevi filmi nastavljajo zrcalo družbi, in ob tem ne moreš biti užaljen. Stvari se morajo spremeniti; za starejšo generacijo je mogoče prepozno, ampak mogoče bo dal film našim vnukom kaj v premislek."

V kinu je bil opažen celo italijanski premier Matteo Renzi z družino, poroča The Hollywood Reporter, minister za kulturo Dario Franceschini pa je tvitnil: "Hvala #CheccoZalone. Uspeh filma #QuoVado je dober za italijanski film na splošno in pomeni krasen začetek filmskega leta."