Rose bo
Rose bo "junakinja delavskega razreda" v galaksiji, ki je v zadnjem času postala nekam gosto poseljena z generali, plemstvom, kriminalnimi mogotci in drugimi predstavniki priviligirane manjšine. Foto: Disney
Kelly Marie Tran (levo) je najnovejši dodatek k likoma Finna (Johna Boyega) in Rey (Daisy Ridley), ki ju je občinstvo v prejšnjem filmu odlično sprejelo. Foto: IMDb
Zadnji jedi
Film v kinematografe prihaja 40 let po prvem delu franšize: tudi zato je najbrž uradni plakat hommage tistemu za Novo upanje. Foto: IMDb

Osmi del franšize, Zadnji jedi, ki je pravkar dobil prvi uradni napovednik, je v poprodukciji, v kinematografe pa bo prišel decembra.

Kelly Marie Tran bo igrala Rose, mehaničarko, ki opravlja vzdrževalna dela za odporniško gibanje, je na konvenciji oboževalcev v petek razkril režiser Rian Johnson. Lik Rose bo dokaz, da se lahko tudi "najmanj pričakovana oseba" izkaže za doraslo priložnosti in postane junak. Prav lik Rose je najpomembnejši dodatek k naboru obrazov v Vojni zvezd.

Na isti konvenciji je podjetje Lucasfilm premierno predvajalo nov napovednik. V njem vidimo Rey (Daisy Ridley), ki svetlobni meč vihti pod budnim očesom (nič več izginulega) Luka Skywalkerja. Prav on je tisti, ki turobno izjavi, da je čas, da se "doba jedijev konča".

Daisy Ridley se je – kot še en močen ženski lik – franšizi pridružila v sedmem filmu, Sila se prebuja. Bila je ena najbolje sprejetih novih likov in ankete so pokazale, da oboževalci v vesoljskih spopadih pričakujejo še več junakinj.

Rey, Lukova naslednica
Na (precej retro) uradnem plakatu vidimo Rey, ki moli svetlobni meč v zrak: rezilo je meja med zatemnjenima silhuetama Luka Skywalkerja in Kyla Rena, ki na tej točki sage poosebljata boj med temo in svetlobo. Podoba je najbrž zavestna referenca na prvi film iz leta 1977, ko je na podoben način na plakatu poziral Skywalker.

Slovo od Leie
Štirideset let stara franšiza je bila kljub vsem obožujočim hordam v zadnjih letih včasih tarča očitkov, da filmi nimajo dovolj žensk v zanimivih vlogah. Največja izjema je bila princesa Leia, Carrie Fisher, ki pa je decembra lani nepričakovano umrla. Svojo vlogo v Zadnjem jediju je pred tem že posnela, za nadaljnje filme pa je pri Disneyju ne bodo skušali "rekonstruirati" s pomočjo filmske magije, so obljubili.

V Disneyjevih parkih kmalu tudi jurišniki in jediji
Studio Disney je franšizo od njenega avtorja Georgea Lucasa leta 2012 odkupil za rekordne štiri milijarde dolarjev. Tri leta pozneje so razkrili svoje načrte za atrakcije na temo Vojne zvezd, ki bodo del njihovih tematskih parkov v Orlandu in Anaheimu. (Ena od atrakcij bo vožnja z Milenijskim sokolom.) Svojo dobičkonosno intelektualno lastnino nameravajo pri Disneyju unovčiti vsaj toliko, kot je to studiu Universal uspelo s tematskimi parki na temo Harryja Potterja.