Dramo Moonlight, ki spremlja odraščanje temnopoltega dečka v neizprosni soseščini Miamija, kritiki označujejo kot enega najboljših filmov leta. Foto: Promocijsko gradivo
Dramo Moonlight, ki spremlja odraščanje temnopoltega dečka v neizprosni soseščini Miamija, kritiki označujejo kot enega najboljših filmov leta. Foto: Promocijsko gradivo
Ona
Isabelle Huppert je prepričala z vlogo močne ženske z neuničljivim značajem v filmu Ona. Foto: Liffe
Manchester by the Sea (r. Lonergan)
Tudi Caseyju Afflecku se zna za vlogo filmu Manchester by the Sea nasmihati druga nominacija za oskarja. Foto: AP

Filmsko zgodbo, ki temelji na igri In Moonlight Black Boys Look Blue ameriškega dramatika in igralca Tarella Alvina McCraneyja, so izbrali in nagradili za najboljši celovečerni film, najboljši scenarij, najboljšo igralsko zasedbo, prejela pa je tudi nagrado občinstva.

Kritiško hvaljena drama, ki je nastala pod okriljem studia Plan B Brada Pitta, je do zdaj iz prodaje vstopnic v blagajno prinesel 8,5 milijona dolarjev, s čimer se uvršča med najuspešnejše neodvisne produkcije letošnjega leta. Ob Naomie Harris vidimo v filmu vrsto novih obrazov, kot so Trevante Rhodes, Ashton Sanders in Alex R. Hibbert.

"Ko sem ustvarjal film, sem bil prepričan, da ga bo videlo kakšnih pet ljudi," zahvalni govor režiserja Barryja Jenkinsa povzema BBC. Moonlight ima za seboj že osem priznanj in 13 nominacij, v šestih kategorijah je na primer nominiran za nagrade spirit, vključno z najboljšim filmom, režijo in scenarijem. Za enako število nagrad spirit se poteguje še ena uspešna drama o odraščanju, Ameriška ljubica (American Honey), v katerem je britanska režiserka Andrea Arnold posnela dinamično in čustveno nabito zgodbo o skupini mladostnikov, ki se preživljajo s prodajo revij.

Izredno bogato leto temnopoltega filma
Na isti dan, kot so podelili nagrade gotham, je 2016 za izredno uspešno leto pohvalilo Društvo afroameriških filmskih kritikov. Kot pravijo, se izteka leto hvalevredne raznolikosti tako v samih filmskih pripovedih kot igralskih zasedbah. "V vseh pogledih imajo temnopolti predstavniki filmske umetnosti za seboj izjemno leto. Od komedij do vrhunskih dram in dokumentarcev, 2016 bo za vselej predstavljal pravo bogastvo temnopolte filmske in tudi širše filmske produkcije," so zapisali.

Najboljši igralski dosežki
Med drugimi zmagovalci podelitve nagrad gotham velja omeniti še Caseyja Afflecka, ki je z izvrstno interpretacijo v drami Kennetha Lonergana Manchester by the Sea verjetno šele dobro začel uspešno sezono nagrad. Nagrajen je bil za najboljšo moško vlogo, podobno velja za zmagovalko v ženski kategoriji. Isabelle Huppert je nagrajena za prav tako kritiško hvaljeno vlogo v filmu Ona Paula Verhoevena. "Nocoj se počutim kot Američanka. Dobro se počutim. Zelo dobro," je dejala igralka ob prevzemu nagrade, za katero sta bili med drugim nominirani tudi Natalie Portman (Jackie) in Annette Bening (20th Century Women).

S posebno nagrado so se med drugim poklonili režiserju Oliverju Stonu. Nagrade gotham sicer ne spadajo med velike napovedovalce oskarjevskih nagrajencev, pa vendar so v zadnjih letih z Birdmanom in V žarišču delili skupne zmagovalce.