Palčičev Prehod prihaja v slovenska kinematografe spomladi, predtem pa se bo predstavil še mednarodnemu občinstvu v Berlinu. Foto: Filmski sklad RS
Palčičev Prehod prihaja v slovenska kinematografe spomladi, predtem pa se bo predstavil še mednarodnemu občinstvu v Berlinu. Foto: Filmski sklad RS
Škafarjevi Otroci po Rotterdamu potujejo v Berlin. Foto: Filmski sklad RS
Filmski sklad v Berlin, doma burno

Filmski sklad RS-a bo imel med festivalom, ki se odpira v četrtek, v Berlinu zakupljen sejemski prostor, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem dajal informacije o slovenskem filmu. Obenem bodo dali prostor vsem slovenskim filmskim profesionalcem, ki bodo prisotni v Berlinu, in ta prostor lahko izkoristijo za poslovne sestanke.

Evropski filmski sejem (European Film Market) bo v času festivala že četrto leto potekal v novi stavbi Martin–Gropius-Bau, kjer se bo Filmski sklad RS-a in s tem slovenski film četrtič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi, Slovaki, Madžari in Poljaki pod skupno znamko CEC – Central European Cinema.

Trije slovenski filmi za berlinsko občinstvo
Na sejemskih projekcijah bodo prikazani filmi Prehod, premierno predstavljen na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, celovečerni prvenec režiserja Borisa Palčiča, ki na domača platna prihaja spomladi; Otroci, drugi celovečerni film režiserja Vlada Škafarja, ki je mednarodno premiero uspešno izpeljal na pravkar minulem festivalu v Rotterdamu, in domača dokumentarna uspešnica Dar fur - Vojna za vodo režiserjev Toma Križnarja in Maje Weiss, ki se je ravno tako uspešno predstavil decembra lani v Amsterdamu, na najpomembnejšem festivalu dokumentarnega filma.

Vsi filmi bodo s sejemskimi projekcijami iskali najboljše festivalske in prodajne možnosti, so sporočili s filmskega sklada.

C. R.

Filmski sklad v Berlin, doma burno