Stallone se je na Mostri pojavil z mefistovsko oblikovanimi obrvmi in sumljivo gladkim čelom, a neuklonljivo dobre volje. Foto:
Stallone se je na Mostri pojavil z mefistovsko oblikovanimi obrvmi in sumljivo gladkim čelom, a neuklonljivo dobre volje. Foto:

Njegovi filmi zmorejo izkazovati nežnost, tudi kadar so prežeti s krvjo.

Iz utemeljitve nagrade
Sylvester Stallone
'Vedno sem upal in si želel, da bi me nekoč počastili na beneškem filmskem festivalu. Zdaj, ko se bo to zgodilo, vem, da je bilo vredno tako dolgo čakati.'

Vsak igralec, vsak producent, vsak režiser in vsaka športna ekipa pozna vzpone in padce, vrhove in črne luknje. Če preživiš tiste luknje, če ostaneš zvest temu, kar si, te bo občinstvo ponovno odkrilo. Ljudje se radi spet zaljubijo. Zaljubijo se, pa odljubijo, pa spet zaljubijo.

Sylvester Stallone
Rocky Balboa
V Rockyju Balboi smo spoznali upokojenega boksarja, povsem strtega od žalosti zaradi smrti žene Adrian, v pomoč pa mu ni bil niti sin, od katerega je bolj ali manj odtujen. V veselje mu je le pripovedovanje zgodb iz časov, ko je bil še legenda boksarskih ringov, s katerimi nadleguje goste svoje italijanske restavracije. Življenje mu na glavo obrne televizijska postaja, ki predvaja računalniško simulacijo dvoboja med njim in aktualnim prvakom, zaradi česar se Rocky spet vrne v ring.

Dosedanji dobitniki nagrade Jaegger-Coultre Glory to the Filmmaker (Slava filmarju) namreč ne slišijo na imena Van Damme, Schwarzenegger ali Seagal: Stallone je od 12. septembra v družbi režiserjev Takešija Kitana, Agnès Varda in Abbasa Kiarostamija. V njegov zagovor je seveda treba povedati, da je Stallone lastnoročno "kriv" za obstoj dveh kultnih filmskih likov, Rockyja in Ramba.
Stallone je za La Reppublico še sam priznal, da si ni nikoli mislil, da bo dobil, "glede na javno podobo, ki jo imam", take časti kdaj deležen - toda glede na to, da se sam "bolj kot režiser ali igralec vidi v vlogi scenarista", mu priznanje daje še poseben zagon.

Rambo se tokrat spopada z "lastnim primitivnim jazom"
Mimogrede, še letos se bo začelo snemanje novega dela Rambove franšize, Rambo V: The Savage Hunt, v katerem bodo po Stallonovih besedah menda celo elementi znanstvene fantastike. Naš najljubši vietnamski veteran z akutnim primerom posttravmatskega sindroma tokrat ne bo lastnoročno namahal cele čete "supervojakov", pač pa se bo spustil v soočenje z "moškim-zverjo", poblaznelim, za boj programiranim komandosom, kar naj bi simboliziralo boj "s svojim lastnim primitivnim jazom".

Rocky je bil zadetek v črno ...
Leta 1946 v New Yorku rojeni Stallone je že davnega leta dobil dve nominaciji za oskarja (za scenarij in glavno vlogo v prvem delu Rockyja), od takrat pa se je njegovo pojavljanje v filmskih krogih počasi skrčilo na občasno nominacijo za t. i. maline (razzies so nagrade za najslabše filme, nekakšni antioskarji). Delno se mu je uspelo rehabilitirati z najnovejšim delom Rockyja, Rocky Balboa iz leta 2006, s katerim si je prislužil večinoma pozitivne kritike. Podobno kot pozneje pri Rokoborcu so kritiki ugotavljali, da filmska zgodba o odcvetelem boksarju zrcali življenjsko usodo odcvetelega igralca: "Rockyju Balboi nepričakovani patos doda titanska ponižnost Stallonejevega nastopa, iskrenost, s katero igra moža, ki so ga zbili (a ne nokavtirali) udarci časa" (LA Weekly). Splošni konsenz je bil, da mu je uspelo franšizo, ki jo je zanič peti del že pokopal, spet obuditi od mrtvih.

... Rambo pa brca v temo
Bistveno manj so bili dobrohotni do lanskega, četrtega Ramba, ki so ga (v 12 minut daljši režiserjevi različici) predvajali tudi na včeraj končani Mostri. Film, v katerem gverilec iz naslova - nekdanji pripadnik zelenih baretk iz vietnamske vojne - v strugi reke Salween išče pogrešane krščanske misijonarje, ki so izginili v Mjanmaru, je večina ključnih medijev "sesula" na celi črti. Slogan filma ("Junaki nikoli ne umrejo ... samo znova napnejo petelina") je pri nekem razdraženem kritiku celo izzval poziv, naj Rambo za božjo voljo orožje že enkrat uperi vase.

Recenzent za Philadelphia Inquirer je bil še posebej strupen: film je uvrstil v žanr "akcijske pornografije", junaka pa ozmerjal za "iz naftalina privlečenega Conana Barbara". Pri Hollywood Reporterju so izgubljali še manj besed: "Oprosti, Sly, tokrat pa ne," je bila njihova lakonična sodba. "V primerjavi s tokratnimi negativci so vietkongovci iz drugega dela videti kot hobi-bojevniki na uri paint-balla. Rambo je en sam potok krvi, ki ga na trenutke prekine neroden dialog; priča smo obglavljenju, pohabljenju in iztrebljenju črev - v tem pogledu je film povsem enakovreden Apokaliptu," se je nad nasiljem zgražal New York Times.

Brez opravičevanja
A, kritike gor ali dol, tudi s tem filmom je Stallone po vsem svetu zaslužil več kot 300 milijonov dolarjev, in še vedno brez zadržkov brani svojo stvaritev: "John Rambo je človek z močnim čutom za etiko. V različici, ki ste jo videli na festivalu, je 12 minut več, ki so posvečene raziskovanju njegovega značaja in odvzamejo težo nasilju." Stoji tudi za odločitvijo za nadaljevanje obeh sag, češ da je "gledalcem treba ponujati sveže stvari in prav to nadaljevanja naredijo: to je tako, kot da se na novo srečaš s starim prijateljem. Ljudem je to všeč."

Tradicionalne "mačistične" vrednote
Stalloneju je med obiskom Benetk uspelo izjaviti tudi to, da bi z Barackom Obamo "lahko posnela izjemen akcijski film" (italijanski tabloidi so ne ravno realistični projekt že krstili za Rambobamo). Pred podelitvijo nagrade je (z direktorjem festivala Marcom Mullerjem ob strani) našel še malo časa za apologijo svojih likov. "Vedno je obstajala potreba po močnih moških likih. Junak je zame nekdo, ki ga je strah, a je kljub temu sposoben dokončati nalogo, pa čeprav za ceno lastnega življenja. Junak je nekdo, ki ve, kaj pomeni žrtvovati se. Popolnoma jasno mi je, da me brez Ramba in Rockyja danes ne bi bilo tu."

Podelitev nagrade je zaznamovala tudi povsem prva projekcija nekaj prizorov iz najnovejšega Satllonejevega projekta, filma The Expendables (Pogrešljivi), za katerega je sam napisal scenarij in ga tudi režira. Tudi pri tem projektu ostaja zvest svojemu žanru: The Expendables, v katerem bodo ob Stalloneju med drugim nastopili še Mickey Rourke, Bruce Willis, Brittany Murphy in Jason Statham, je namreč film o skupini plačancev, ki se z Misijo: strmoglaviti diktatorja odpravijo v Južno Ameriko.

Tako se je včeraj prvič zgodilo, da je Stallonov film zaprl filmski festival A kategorije - a čisto mogoče je, da ni bilo zadnjič.

Njegovi filmi zmorejo izkazovati nežnost, tudi kadar so prežeti s krvjo.

Iz utemeljitve nagrade

Vsak igralec, vsak producent, vsak režiser in vsaka športna ekipa pozna vzpone in padce, vrhove in črne luknje. Če preživiš tiste luknje, če ostaneš zvest temu, kar si, te bo občinstvo ponovno odkrilo. Ljudje se radi spet zaljubijo. Zaljubijo se, pa odljubijo, pa spet zaljubijo.

Sylvester Stallone