Sylvester Stallone je sklenil, da se bo raje uprl zobu časa, kot da bi se vdal grožnji mlajših generacij. Foto:
Sylvester Stallone je sklenil, da se bo raje uprl zobu časa, kot da bi se vdal grožnji mlajših generacij. Foto:
Sylvester Stallone
Sylvester očitno ve, da te bodo ljudje imeli radi le, če se imaš najprej rad sam. Foto: EPA
Sylvester Stallone
Stallone je svojo kariero zgradil na dveh mišičnjakih, Rambu in Rockyju, Iz obeh zdaj skuša iztisniti še zadnje ostanke sposobnosti.

Tudi nešteti filmski producenti so Stallonu svetovali, da je pri šestdesetih letih – še posebej, če želi igrati boksarja – njegov čas že krepko mimo. Toda igralec se pri načrtovanju šestega dela filmske sage o boksarju Rockyju Balboi (v tem filmu že ostareli zvezdi, ki se le stežka pusti prepričati k vrnitvi v ring). "Ljudje so mi govorili, da je ta vlak že odpeljal, in kdo sem jaz, da bi ga skušal ustaviti?", se je Stallone pred kratkim spominjal v intervjuju za New York Times.

Občutek za (samo)ironijo?
"Jaz sem vedel samo, da se mi je v petnajstih letih nabralo dosti stvari, za katere mi je žal, in tega sem se želel rešiti." Zato je priložnost za snemanje Rockyja VI zagrabil z obema rokama – pa čeprav je bilo očitno, da bo zgodba o ugašajoči (športni) zvezdi v očeh javnosti pomenila predvsem prispodobo njegove lastne kopneče kariere.

Umiranje na obroke
"Umetnik umre dvakrat, in tista druga smrt je neprimerno lažja," o svojem padcu s hollywoodskega panteona premišljuje Stallone. "To, da nisi več oseba, ki bi ji ljudje hoteli prisluhniti, je zelo težko požreti."

Za film, ki po dolgotrajni produkciji na ameriška platna prihaja 22. decembra, je Stallone tako napisal scenarij kot sedel na režiserjevem stolčku in seveda odigral naslovno vlogo pred kamerami. V isti spi Stallone od mrtvih vrača tudi svojega drugega velikega "junaka", jeznega vietnamskega veterana Johna Ramba. Četrti del sage Rambo bo posnet v naslednjih dveh letih.

Dostojen naslednik izvirnega filma
Ekipa Rockyja VI računa na oboževalce, ki so se nad mišičnjakom prvič navdušili leta 1976 in se še zdaj, podobno kot Stallone, oklepajo spominov na svojo zlato dobo. "Rocky nam je prinesel tri oskarje, zato mu tudi zaj nočemo narediti sramote," zagotavlja Irwin Winkler, ki je bil pri prvem filmu še producent, zdaj pa je celo izvršni producent.

Seveda pa je treba pritegniti tudi "mlade sile": morda so ustvarjalci v Rockyja tudi zato vstavili prizor virtualnega, računalniškega obračuna med naslovnim junakom in trenutnim svetovnim prvakom v težki kategoriji.