Sylvester Stalone se je med obiskom Mehike razgovoril tudi o problematiki nezakonitih prebežnikov čež mehiško-ameriško mejo. Foto: EPA
Sylvester Stalone se je med obiskom Mehike razgovoril tudi o problematiki nezakonitih prebežnikov čež mehiško-ameriško mejo. Foto: EPA
Mike Tyson
Na Stallona glasni in nasilni Mike Tyson ni naredil ravno najboljšega vtisa. Foto: EPA

60-letni igralec je pred dnevi v okviru promocije filma Rocky Balboa obiskal Mehiko. Na tiskovni konferenci se ni toliko razgovoril o svojem liku kot o resničnih "porednih fantih" ringa. Pritoževal se je nad medijskimi škandali, za kakršne je s sojenjem zaradi posilstva in grizenjem nasprotnikov poskrbel Mike Tyson, pa tudi nad izumiranjem zares velikih boksarskih zvezd, kakršna je bil Mohamed Ali. “Ne vem, ali je v poslu preveč nesposobnih menedžerjev ali pa samo smetana še ni uspela priplavati na vrh, ampak vse skupaj meče zelo slabo luč na ves šport,” je rekel Stallone.

"Hotel sem malo dvigniti ugled boksu v težki kategoriji, ki je to krvavo potreboval," se je novega razloga za oživitev franšize o Rockyju "spomnil" igralec. V resnici se za boks odloča vse manj mladih športnikov - verjetno predvsem zato, ker kritiki te discipline opozarjajo, da je tveganje poškodb možganov vse prej kot zanemarljivo.

Brez usmiljenja po zobeh
Rocky, ki je že s prvim delom leta 1976 verjetno postal eden najbolj znanih boksarskih filmov vseh časov, je bil zgodba o neznanem boksarju iz Philadelphie, ki so ga klicali Italijanski žrebec (Italian Stallion) - vse dokler ni dobil priložnosti, da se dokaže v dvoboju s prvakom v težki kategoriji. Tisti, ki so film že videli, pravijo, da mu sodobni, nežnejši akcijski junaki še vedno ne sežejo do kolen: prizori boja so baje tako brutalno krvavi kot filmi sicer že od osemdesetih dalje niso več.

Ne samo film, tudi filozofija
Za Stallona Rocky pomeni utelešenje preprostega človeka, njegov nasprotnik pa življenja, ki tega slehrnika pošteno pretepe. Nauk zgodbe je po njegovem torej: "Življenje ti zada kar nekaj krutih udarcev in na koncu boš potolčen in krvav, a še vedno na nogah."