Osmica je tudi ljubezen do dela na trdi zemlji in obnavljanje starih sort vina, potrpežljivo spremljanje sušenja pršuta in drugih izdelkov, je celoletno delo vse družine, ki odpre vrata svoje domačije za deset dni na leto. Foto: RTV SLO
Osmica je tudi ljubezen do dela na trdi zemlji in obnavljanje starih sort vina, potrpežljivo spremljanje sušenja pršuta in drugih izdelkov, je celoletno delo vse družine, ki odpre vrata svoje domačije za deset dni na leto. Foto: RTV SLO

Dokumentarni film Osmica, ki je bil na sporedu na prvem programu Televizije Slovenija, želi gledalcem približati posebnost, ki izvira že iz časov Karla Velikega. S televizijsko ekipo pa v Izobraževalnem programu TV Slovenija niso posneli zgolj osmic, osrednjega dogodka na kmetiji, ko osmičarji gostom postrežejo doma pridelano hrano, pršut, domače vino, štruklje, temveč so pogledali tudi to, kako trdo delajo vse leto.

Gledalce bo od osmice do osmice popeljal Igor Malalan. Na pot se je odpravil s kolesom in po domače bi lahko rekli, da je šel le na "en giro". Ko pa se sreča z etnologom dr. Janezom Bogatajem, sklene, da bo obiskal osmice. Igor nato odkriva dobrote osmic v Brjah in Brestovici na Krasu, Lokavcu pri Ajdovščini in Medjevasi na italijanski strani meje. Kot že znan televizijski obraz se hitro vključi v veselo druščino na osmicah ter pokramlja z gospodarjem kmetije - osmičarjem in z gosti.

Kljub veselemu druženju na osmici bo gledalec zagotovo začutil dušo osmice. Kajti osmica je več kot le ponudba domače hrane in doma pridelane žlahtne kapljice, je ljubezen do dela na trdi zemlji in obnavljanje starih sort vina, potrpežljivo spremljanje sušenja pršuta in drugih izdelkov, je celoletno delo vse družine, ki odpre vrata svoje domačije za deset dni na leto. In ko gosti napolnijo dvorišče, ko se začne glasba, ples in ko gospodinja speče domač kruh, je vse bolj okusno, vsak požirek vina poživljujoč in vsaka rezina pršuta izvrstna kot nikjer drugod.