Foto:
Foto:

Prvotni namen osmic je bila prodaja odvečnih količin vina, ki jih je lahko kmet prodajal osem dni v letu, v zadnjih desetletjih pa kmetje gostom ponujajo tudi domače suhomesnate in mlečne izdelke, domač kruh, potico ter štruklje ...



Obiščite osmico, ne bo vam žal!
Osmico vinogradnik priredi na svojem domu - v kleti ali na dvorišču - označi pa jo s šopom bršljana ali pušpana, imenovanim »fraska«, ki ga pritrdi na kažipote na okoliških cestah in na vhodnih vratih. V primerjavi s prvimi desetletji po drugi svetovni vojni danes osmice obiskuje vse več mladih in družin z otroki.

Sezona osmic je trenutno na vrhuncu. Nekaj jih je že zaprlo svoja vrata, v naslednjem mesecu in pol pa jih lahko obiščete še v Šmihelu pri Novi Gorici, Gradišču pri Vipavi, Kubedu, Selah na Krasu, Svetem pri Komnu, Vrabčah in verjetno še kje. Pa dober tek!