Zgodba kratkega filma Vučko se vrti okoli osamljenega upokojenca (Evgen Car), ki želi s pomočjo psa Vučka navezati stike. Foto:
Zgodba kratkega filma Vučko se vrti okoli osamljenega upokojenca (Evgen Car), ki želi s pomočjo psa Vučka navezati stike. Foto:

Že sama nominacija se mi zdi velik dosežek.

Matevž Luzar
V filmu so zaigrali mnogi uveljavljeni slovenski igralci. Foto: Režiserjeva spletna stran

V kalifornijskem mestu angelov so podelili nagrade oskar za študentski film, ki so namenjene ameriškim študentom filmske umetnosti, poleg kategorije igranega in dokumentarnega filma pa obstajajo še kategorije alternativa, animacija in tuji film. 35. študentskega oskarja za igrani film je prejel film A Day's Work (Za dan dela) Rajeeva Dassanija, med dokumentarnimi filmi je bil prvi As We Forgive (Ko odpustimo) Laure Waters Hinson, med alternativami pa Circles of Confusion (Krogi zmede) Phoebe Tooke. Med animacijami je bila najboljša Simulacra Tatchapon Lertwirojkul, oskarja za tuji film pa je prejel Nemec Reto Caffi za film Auf Der Strecke (Na liniji).

Nominacija, ki odpira vrata
Med nominiranimi za najboljši tuji film je bil tudi slovenski kratki film Vučko režiserja Matevža Luzarja, a ga žirija žal ni nagradila. Film traja nekaj več kot 21 minut in je prvi slovenski študentski film, ki je bil nominiran za to nagrado (pred tem je bil leta 1988 nominiran film Nekoč je bilo v režiji Aleša Verbiča, a je zastopal takratno Jugoslavijo). Gre pa za zgodbo o osamljenem upokojencu, ki si izposodi sosedovega psa, v upanju, da bo v parku spoznal nove ljudi. V filmu igrajo Evegen Car, Klemen Slakonja, Uroš Kaurin, Mojca Fatur, Silva Čušin, Pia Zemljič, Polona Juh, Suzana Grau, Mojca Funkl in Saša Klančnik.

Režiser Matevž Luzar je nekaj tednov pred podelitvijo ob razglasitvi nominacij skromno dejal, da se mu zdi že sama nominacija velik dosežek. In še dodal: "Vem, da ta nominacija odpre marsikatera vrata v tujini, ne vem pa, kako je s tem v Sloveniji."

Denarne nagrade
Za mednarodnega oskarja so se potegovali še španski film Vestido Nuevo (Nova obleka) Sergeja Pereza, češki I Am Bigger and Better (Sem večji in boljši) režiserja Martina Duda, izraelski Roads (Ceste) Liorja Gellerja. In seveda nemški nagrajenec, ki bo poleg kipca prejel nagrado 650 evrov. Nagrajencem v preostalih kategorijah bodo podelili zlata, srebrna in bronasta odličja in denarne nagrade v vrednosti 3.250, 1.950 oziroma 1.300 evrov.

Nagrade bodo podelili danes v Samuel Goldwyn Theater na Beverly Hillsu, prireditve pa se bo udeležil tudi slovenski nominiranec. Ob podelitvi nagrad so organizatorji pripravili enotedensko druženje, ki je vključevalo številne predstavitve in družabne dogodke, kar predstavlja pomembno priložnost za mlade ustvarjalce.

Že sama nominacija se mi zdi velik dosežek.

Matevž Luzar