Tokrat je bilo prvič, da je tako velik hollywoodski spektakel svetovno premiero preselil na Dunaj. Foto: EPA
Tokrat je bilo prvič, da je tako velik hollywoodski spektakel svetovno premiero preselil na Dunaj. Foto: EPA
Premiere se je udeležilo več kot tisoč povabljencev, pred stavbo pa je bilo začrtano "območje za oboževalce", kjer je najhitrejših 2.500 oboževalcev dobilo priložnost, da se prerivajo za podpise in fotografije. Foto: Reuters
Veliko je bilo že vnaprej napisanega o prizoru, v katerem Tom (in ne kaskader!) visi z vzletajočega letala. "Naredil bi kar koli, da bi zabaval občinstvo," je zvezdnik o tem šarmantno pripomnil na rdeči preprogi. Foto: Kolosej
Premiera se je začela z dveurno zamudo, ker je Cruise toliko časa posvetil svojim oboževalcem. Foto: Reuters

Cruise, pa tudi soigralca Simon Pegg in Rebecca Ferguson ter režiser Christopher McQuarrie so na Dunaju naleteli na ogromne množice ljudi, ki so prišli pozdravit premiero filma Odpadniška nacija (Rogue Nation; v slovenske kinematografe prihaja 6. avgusta).

Kot je v njegovi navadi, se je Cruise že zgodaj pojavil pred opero, da je lahko več kot dve uri delil avtograme in se fotografiral z oboževalci v prvih vrstah. "To mesto je naravnost čudovito," jim je popihal na dušo z improviziranega odra pred vhodom v stavbo. "Hvala, da ste prišli."

Bo kdaj sploh čas za Top Gun 2?
Na rdeči preprogi se ni mogel izogniti vprašanju o tem, kakšen je status projekta Top Gun 2. "Ne vem. Nisem še imel prave priložnosti za razmislek o tem. Trenutno z Dougom Limanom snemam film Mena. Ko končam svoje medijske obveznosti tukaj, letim v Kolumbijo, kjer bomo dokončali snemanje. Jeseni bomo posneli še en film o Jacku Reacherju, naslednje poletje pa me verjetno čaka še ena Misija. Bomo videli."

Britanec Simon Pegg je na rdeči preprogi klepetal o tem, kako je bilo snemati na Dunaju. "V užitek mi je bilo čisto zares priti sem. Mesto ima izjemno zgodovino, ne nazadnje tudi povezano z vohunskimi filmi." Tokrat je bilo prvič, da je tako velik hollywoodski spektakel svetovno premiero preselil na Dunaj.

Orjaška produkcija
Premiere se je udeležilo več kot tisoč povabljencev, pred stavbo pa je bilo začrtano "območje za oboževalce", kjer je najhitrejših 2.500 oboževalcev dobilo priložnost, da se prerivajo za podpise in fotografije. Rdečo preprogo so speljali čez improviziran oder, postavljen za to priložnost, in po stopnicah v notranjost opere. Dve veliki platni ob straneh preproge sta predvajali napovednik za film in utrinke dogajanja za tiste v zadnjih vrstah. "To je daleč največja produkcija, kar jih je Dunaj kdaj gostil," je za The Hollywood Reporter komentirala Marijana Stisits, ki je na čelu dunajskega filmskega odbora.

Čeprav so se nekateri pritoževali nad začasno zaporo cest zaradi galaprireditve, je težko zanikati, da je bil dogodek v zadnjih dneh osrednja tema pogovorov in medijskega poročanja na Dunaju.

Vohunska štrena, petič
V novem filmu se tajni agent Ethan Hunt (Tom Cruise) znova znajde v precepu: njegova ekipa se mora zoperstaviti mreži tajnih agentov, Sindikatu, ki skuša s serijo terorističnih napadov vzpostaviti nov svetovni red. Hunt mora združiti moči z odpisano britansko agentko Ilso Faust (Rebecca Ferguson), ki je ali pa morda ni članica Odpadniške nacije iz naslova, "ekipa se mora soočiti z najbolj nemogočo misijo do zdaj", grozi filmski sinopsis.

Christopher McQuarrie se spominja, da je bila največja težava na snemanju nenehna časovna stiska. "Nikoli nismo imeli dovolj časa, da bi vse posneli, zato smo bili od prvega do zadnjega hipa pod neznanskim pritiskom - ampak zato smo bili tudi prisiljeni razmišljati kreativno, kar se po mojem mnenju vidi v končnem izdelku."