Eden od ustanoviteljev festivala Tribeca je tudi Robert De Niro. Foto: Reuters
Eden od ustanoviteljev festivala Tribeca je tudi Robert De Niro. Foto: Reuters
Ralph Fiennes
Britanski igralec Fiennes se bo tokrat predstavil s filmom Land of the Blind. Foto: EPA

Na filmskem festivalu, ki ga je leta 2002 začel igralec Robert De Niro, da bi po terorističnih napadih na stolpnici Svetovnega trgovinskega centra septembra 2001 obudil Manhattan, želijo ljudem bolj jasno pokazati, kaj se pravzaprav dogaja v enem najbolj nemirnih delov sveta, še posebno pozornost pa želijo posvetiti vojni v Iraku, ki je na dnevnem redu Američanov že tri leta.

Posebna pozornost vojni v Iraku
Tako se bosta med 16 tekmovalnimi dokumentarci festivala, ki bo potekal med 25 aprilom in 7. majem, predstavila tudi The War Tapes in The Blood of My Brother: A Story of Death in Iraq. Prvi je film ameriških vojakov v Iraku, drugi pa pripoveduje zgodbo o iraški družini, ki pod streli ameriškega vojaka izgubi sina. Na festivalu se bo tudi sicer predstavila kar polovica dokumentarcev, katerih zgodba se odvija v muslimanskem svetu.

Na festivalu tudi filmi z znanimi imeni
V sekciji fikcije bo med seboj tekmovalo 17 filmov, med njimi pa nekateri izstopajo tudi po imenih zvezdnikov. V filmu Land of the Blind, v katerem vojak pomaga zaporniku z oblasti vreči diktatorja, bo skušal prepričati Ralph Fiennes, John Malkovich se v filmu Color Me Kubrick izdaja za Stanleyja Kubricka, Sigourney Weaver pa bo pozornost javnosti skušala pritegniti v filmu The TV Set. V filmu o svetu televizije igra ob boku z nekdanjim zvezdnikom televizijske nanizanke Dosjeji X Davidom Duchovnyjem.