Ron Cephas Jones. Foto: AP
Ron Cephas Jones. Foto: AP

Igralčev menedžer je v izjavi za javnost potrdil, da je Cephas Jones umrl po dolgotrajnem boju z boleznijo pljuč. "V njegovi dolgoletni karieri so vsi, ki so imeli to srečo, da so ga poznali, občutili njegovo toplino, lepoto, radodarnost, prijaznost in srčnost," je še zapisal. Zaradi kronične bolezni dihal je Jones leta 2020 prestal tudi dvojno transplantacijo pljuč.

V nadaljevanki To smo mi je Jones upodobil Williama "Shakespeara" Hilla, biološkega očeta, ki se vrne v življenje svojega sina Randalla Pearsona (igral ga je Sterling K. Brown) in njegove družine. "Enega najčudovitejših ljudi, kar jih je svet kdaj videl, ni več med nami," je Brown zapisal pod objavo na Instagramu, ko je zakrožila vest o Jonesovi smrti. "Na svetu je malce manj luči. Brat, ljubljen si in pogrešali te bomo."

Jones je imel ključno vlogo samo v zgodnjih sezonah serije, a se je tako ali drugače pojavil v vseh šestih sezonah – ker je nadaljevanka pogosto uporabljala prijem preskokov v času, so se igralci lahko redno vračali tudi še po tem, ko so njihovi liki v seriji že umrli. Ron Cephas Jones je emmyja za najboljšega gostujočega igralca v dramski seriji dobil dvakrat, v letih 2018 in 2020, poleg tega pa je bil še dvakrat nominiran.

"Ron je bil najboljši med najboljšimi – pred kamero, na odru in v resničnem življenju," je prijatelju v slovo na omrežju X zapisal avtor serije Dan Fogelman. "Moj Bog, kakšen igralec. Mislim, da nismo nikoli spremenili niti enega njegovega prizora, ker je bilo vse, kar je naredil, popolno."

Jones je večino svoje kariere pred serijo To smo mi in po njej preživel na odrskih deskah; na Broadway se je vrnil celo še po tem, ko se je moral zaradi transplantacije na novo naučiti vse – od dihanja do hoje. "Moje celotno življenje je bilo oder," je leta 2021 povedal v intervjuju za The New York Times, v katerem je razkril tudi, da se že od začetka snemanja To smo mi naprej bori z respiratornimi težavami. "Ideja, da ne bi mogel več nastopati, se mi je zdela hujša od smrti."

Ron Cephas Jones, ko je leta 2021 razkril nominacije za emmyje. Foto: AP
Ron Cephas Jones, ko je leta 2021 razkril nominacije za emmyje. Foto: AP

Nominiran je bil tudi za gledališko nagrado tony in leta 2022 osvojil nagrado drama desk za vlogo kuharja v predstavi Clyde's dramatičarke Lynn Nottage.

Džezist, voznik avtobusa in naposled igralec
Ron Cephas Jones se je rodil v New Jerseyju; nameraval je postati poklicni džezovski glasbenik, a je v drugem letniku študija prestopil v igralske vode. V sedemdesetih in osemdesetih letih je potoval po ZDA; več let se je v Kaliforniji preživljal kot voznik avtobusa. Njegova kariera se je zares začela, ko se je preselil v New York in se pridružil krogu kavarne Nuyorican Poets, kjer so se srečevali pesniki, hiphopovski glasbeniki in ustvarjalci uprizoritvenih umetnosti. Prvo večjo vlogo, v gledališki predstavi Holiday Heart, je dobil leta 1994. Med ključnimi vlogami njegove kariere je bila postavitev Riharda III. v gledališču The Public Theater, pa tudi sodelovanja s slavno gledališko skupino Steppenwolf.

Gostoval je tudi v serijah Mr. Robot, Luke Cage in Lisey’s Story. Med njegovimi filmskimi vlogami velja omeniti film Half Nelson (2006) z Ryanom Goslingom in Dolemite Is My Name (2019) z Eddiejem Murphyjem.