Vilmos Zsigmond je bil eden najvplivnejših direktorjev fotografije v filmski srenji. Foto: EPA
Vilmos Zsigmond je bil eden najvplivnejših direktorjev fotografije v filmski srenji. Foto: EPA

Poleg tega je bil za prestižni kipec nominiran še za svoje delo pri treh filmih, Lovcu na jelene (1978), v katerem so igrali Robert De Niro, Meryl Streep in Christopher Walken, Reki (1984) z Melom Gibsonom in Sissy Spacek ter Črni daliji (2006) s Scarlett Johansson in Joshem Hartnettom.

Med več kot 50 let trajajočo kariero je sodeloval pri številnih izjemnih filmih in s številnimi režiserji, med njimi so bili Michael Cimino, Steven Spielberg, Brian de Palma in George Miller. Dejaven je bil skoraj vse do zadnjega, še med letoma 2012 in 2014 je posnel več epizod Foxove nanizanke The Mindy Project.

V raziskavi, ki jo je leta 2003 izvedlo mednarodno združenje direktorjev fotografije, so ga uvrstili na lestvico desetih najvplivnejših direktorjev fotografije v filmski zgodovini. Kot je sporočil njegov poslovni partner Yuri Neyman, je Zsigmond umrl 1. januarja.

Rodil se je v Cegledu na Madžarskem, njegov oče pa je bil slaven nogometaš. Po koncu študija na budimpeški filmski šoli je pri 26 letih zapustil Madžarsko, potem ko je skupaj s kolegom Laszlom Kovacsem snemal rusko invazijo. Na avstrijski meji so ju pridržali, potem pa izpustili. Posnetek invazije je bil pozneje vključen tudi v njegova dokumentarna filma Hungary Aflame (1961) in No Subtitles Necessary: Laszlo and Vilmos (2009).